Kultúra

2017.06.14. 14:30

Őstörténetünk kutatója - Ceybert Róbert Gyula a magyarság múltjáról írt regényeket

CSOPAK - A Szőlőszem Csopaki Nagycsaládosok Egyesülete meghívására a magyarság múltjáról, jelenéről és jövőjéről tartott könyvbemutatóval egybekötött előadást a kultúrházban Ceybert Róbert Gyula, a magyar őstörténet elhivatott kutatója.

Szendi Péter

A szerző évtizedek óta fog-lalkozik népünk eredetének megismerésével és megismertetésével. A könyvbemutatón részt vett Püski István, az ország egyik legrégebbi kiadójának vezetője is. A Püski Kiadót édesapja, Püski Sándor 1939-ben Magyar Élet Könyvkiadó néven alapította, kezdetben főként a népi írók műveit jelentette meg, de mindig nyitott volt minden, a magyarság és a magyar nemzet ügyét felkaroló írásra, kezdeményezésre, nemcsak itthon, de a kényszerű szám-űzetés alatt Amerikában is, ahol rövid időn belül az emigrációs magyarság szellemi központjává vált. Nem véletlen tehát, hogy a magyar történelmet szenvedélyesen kutató, az 1956-os forradalomban való részvétele miatt hazáját elhagyni kényszerülő, majd a '80-90-es években a Távol-Keleten őstörténeti kutatásokat végző Ceybert Róbert Gyula és a kiadó hamar egymásra talált, s egymás után jelentették meg a szerző köteteit.

- Már gimnazista koromban éreztem - jóllehet, akkor még bizonyítani nem tudtam -, hogy nagyon sok hazugságot tanítanak nekünk a magyar őstörténetről - meséli a szerző arról, hogy miért is kezdett el foglalkozni népünk eredetével.

- Ezeket a sejtelmeimet a genfi egyetemen, majd a Sorbonne-on végzett tanulmányaim tovább erősítették, ezért utaztam el Ujguriába, ahová Kőrösi Csoma Sándor is készült. Éveken keresztül kutattam nemcsak itt, de Tibetben, Mongóliában, Burmában, Laoszban és Thaiföldön is, és ekkor vált előttem igazán világossá a szkíta- hun-magyar kulturális és etnikai folytonosság mellett az is, hogy ezt az őseitől elvágott magyar nemzetet nemcsak gyökereitől fosztották meg, hanem a nemzedékek egymásra való segítő hatásától is.

Mindezek ellensúlyozásaként írta meg gasztronómiai és verseskötetei mellett első történelmi regényét. Írásai történelmi tényeken alapulnak, szereplői a magyarságért küzdő pozitív hősök, míg a köztes párbeszédek a valóság egy lehetséges szeletét kínálják az olvasónak.

Ugyanebben a szellemben született meg második trilógiájának eddig megjelent két kötete is, hamarosan pedig kezünkbe vehetjük új írását is, mely bebizonyítja, hogy nemcsak vesztes szabadságharcaink voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!