Kultúra

2015.04.29. 14:54

Összeköti Tihanyt Bajával

Tihany - Korzenszky Richárd perjel nyitotta meg az Apátsági galériában az idei első képzőművészeti tárlatot.

Toldi Éva

Ezúttal Bartos Endre festőművész (1930-2006) festmény- és kisplasztikai kiállítását láthatja a közönség. A bajai születésű és ott élt művészt autodidakta festőként említik. Ennek a szónak ma pejoratív csengése van, emelte ki a perjel, pedig ez azt jelzi, hogy a művész a nehezebb, a küzdelmesebb utat választotta: volt bátorsága, hogy tehetségével a nyilvánosság elé álljon, vállalja magát, a saját útját, nem választott mestert magának. Méltatta Bartos elkötelezettségét, képeiről, alkotásairól sugárzó felelősségérzetét az emberért és a teremtett világért. Művészi szemlélete expresszionisztikus, a látványt harsány színekkel jeleníti meg, sajátos festési technikával, vastag olajfoltokkal. A tárlókban éremportréit tekinthetik meg a látogatók, többek között az aradi vértanúkról.

Korzenszky Richárd perjel nyitotta meg a kiállítást
Fotó: Toldi Éva

Bartos Endre nem először van jelen alkotásaival Tihanyban, mondta a perjel, hiszen Vass Zoltán szemész-főorvos, barátja és mecénása felajánlása révén a IV. Károly-kálvária kápolnájában is elhelyezték korábban a művész két kisplasztikáját. Ezek IV. Károly királyt és feleségét ábrázolják, a szentély kapujának belső falán találhatók. Ezen alkotások szimbolikusan összekötik Tihanyt ahol IV. Károly utolsó napjait töltötte Bajával, ahol a Duna-parton a király elhagyta az országot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!