Kultúra

2016.04.28. 16:58

Mesterségesen mumifikálták - Vándorkiállítás nyílt Széchényi Pál érsekről

Veszprém – Mesterségesen mumifikálták és nem mérgezés áldozata lett – ez is kiderült a tudományos vizsgálatokon a nagycenki múmia kutatása során, mely eredményeket a Laczkó Dezső Múzeum legújabb kiállítása mutatja be.

Kutasi Zsófia

Interaktívan, többek között animáción szemlélteti a Szerzetes, főpap, hazafi: Széchényi Pál - A nagycenki múmia kutatása című kiállítás a tudományos eredményeket. A tárlat látogatói megfoghatnak és megvizsgálhatnak egy élethű, hamis múmiát. További egyedülálló lehetőség, hogy az érdeklődők kezükbe vehetik a Széchényi Pál érsek múmiájának CT-felvételeiből létrehozott háromdimenziós, nyomtatott, pontos koponyamásolatát. Emellett számos dokumentum, leírás, fotó, grafika és festmény mutatja be a tudományos munka mellett Széchényi Pál életét, munkásságát.


- Széchényi Pál huszonhárom évig nehéz körülmények között kormányozta az egyházmegyét – mondta Márfi Gyula érsek a megnyitón. Kiemelte, az egykori veszprémi püspök a lehetőségekhez képest sokat tett a püspökségért; többek között tizenegy plébániát alapított, sümegi zarándokhely létrehozását segítette és anyagi alapokat biztosított a püspökség újjáépítéséhez, az 1704-es veszprémi városrombolást követően is.

- Nehéz helyzetben is hazafiként viselkedett, nehéz történelmi események között vállalt szerepet, magyarságát mindig megőrizte – mondta Széchényi Pálról S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója. Kiemelte, a tárlat helyet ad majd múzeumpedagógiai foglalkozásoknak is. Brányi Mária alpolgármester hangsúlyozta, Veszprém története összeforrt a katolikus egyházzal.

A tárlat a Győri Hittudományi Főiskola vándorkiállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!