Kultúra

2017.06.02. 13:05

Lipták Gábor íróra emlékeztek Balatonfüreden

Balatonfüred Lipták Gábor íróra emlékeztek a Balaton-parti városban, halálának 32. évfordulóján.

Sági Ági

A városi könyvtár egy éve viseli az író nevét, aki 1944-től haláláig Balatonfüreden lakott. A Lipták-házat, ami ma a Fordítóházként működik, olyan művészek látogatták, mint Szabó Lőrinc, Németh László, Illyés Gyula, Borsos Miklós, vagy Örkény István. Itt írta Örkény István a Tóték című drámáját. Lipták Gábor végrendeletében meghagyta, hogy ház Művészeti Alap kezelésében és a Magyar Állam tulajdonában legyen. A Lipták Gábor Városi Könyvtár által szervezett megemlékezésen Pálffy Károlyné képviselő emlékezett az íróra.

-Lipták Gábor azon kevesek közé tartozott, akik nem csak megszerették a tájat, de azonosultak vele egy életre, itt élt és itt alkotott, s végakaratához híven örök otthont is itt kért és kapott. Élete hivatással, emberszeretettel, a balatoni táj szeretetével csordultig megtelt, magunk is meríthetünk ebből- mondta el emlékező beszédében, majd az ünneplők elhelyezték koszorúikat az író sírján.

Balatonfüred városa büszke egykori lakójára, és őrzi emlékét. 2012-ben születésének 100. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezéseket. 2016 januárjában a Városi Könyvtár vette fel az író nevét, és kiadták az Aranyhíd című kötetet is. A Füredi Panteonban emléktáblája van, amin a következő szöveg olvasható: „Lipták Gábor író, a Balaton és a Dunántúl mesébe álmodója, aki füredi házában otthont teremtett kora legnagyobb szellemeinek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!