Kultúra

2015.05.25. 06:07

Pünkösd, az egyház születésnapjának ünnepe

Veszprém - Pünkösd a Szentlélek kiárasztásának ünnepe, az egyház születésnapja. Az Úr kiárasztja a Szentlelket az apostolok gyülekezetére.

Balla Emőke

Pünkösd ünnepét a keresztény egyház annak emlékére tartja, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra. A bibliai történet szerint az apostolok éppen aznap összegyülekeztek, majd hatalmas zúgás, szélvihar támadt, s a Szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra. Ezután Péter prédikálni kezdett, beszédére sokan figyeltek, követték, megalakultak az első keresztény gyülekezetek. Pünkösd az egyház születésnapja.

Pünkösdkor kezdődött el Krisztus országa az apostolok révén, s lett nyilvánvalóvá az evangéliumban az egész világnak. Krisztus országa öröktől meg volt az ő személyében, pünkösdkor azonban a Szentlélek az apostolok által az egész világnak kinyilatkoztatta. Ezt a kinyilatkoztatást nagy bátorsággal, szent daccal és örömmel szegény halászok végezték. Krisztusról pünkösdkor nyilvánosan hirdették, hogy erőszak és jogtalanság esett rajta, s akik megölték, azok Isten ellenségei. Az apostoloknak volt bátorságuk ilyet nyilvánosan prédikálni az igéből és a Szentlélektől volt erejük.

Címkék#pünkösd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!