Kultúra

2017.02.19. 11:40

Még látható pár napig a különleges gyertyatárlat

Felsőörs - Február 24-ig még látható a gyertyakiállítás a felsőörsi Idősek Klubjában. Csaknem négyszáz gyertya csodálható meg.

Sági Ági

Láthatók az ünnepkörök gyertyái, esküvői gyertyák, mesefigurákat ábrázolók, és olyanok is, amelyekre rácsodálkozik a látogató. Élethű alma, kávéscsészében kávé, vagy éppen míves fafaragás - viaszból.

- Régóta szervezünk ilyen kis kiállításokat a klubban. Megmozgatja a társaságot, a tagok segítenek az anyaggyűjtésben, az előkészítésben, és szívesen beszélgetnek a betérő látogatókkal is. Nagyon szeretem, és régóta gyűjtöm is a gyertyákat. Pár éve a testvérem is gyűjteni kezdett, és néhány különleges darabot szerzett, ezeket mindenképpen szerettem volna megmutatni másoknak is - mondja el Herbely Tímea, a felsőörsi Idősek Klubja munkatársa.

Nagyon szereti, és régóta gyűjti a gyertyákat Herbely Tímea, a felsőörsi Idősek Klubja munkatársa
Fotó: Sági Ági

A gyertyakiállításra a helyi óvodás és iskolás gyerekek is eljöttek, és kézműves foglalkozáson ugyancsak részt vehettek. Filmeket néztek a gyertyaöntésről és a ráolvasztásos technikáról. Ezt aztán kipróbálhatták. Az önkormányzat támogatásával kis gyertyákat vásároltak, melyeket a gyerekek apró motívumokkal díszítettek.

A kiállításon kiderül az is, hogy az emberiség már több mint kétezer éve használja a gyertyákat, melyek évszázadokon át elengedhetetlen háztartási kelléknek számítottak. Már az ókorban felismerték a faggyú és a zsír kiváló égési tulajdonságait. Az első ismert viasz a méhviasz volt, mely ritka és értékes anyagnak számított. Krisztus születése után jelentek meg a faggyúgyertyák, mivel a viaszgyertya mindennapos használata túl költséges volt. A szegényebb emberek állati eredetű hulladékból készült faggyúgyertyákat használtak, ez azonban kellemetlen szagot árasztott és erősen kormozott is.

Az idősek klubjában készülnek egy nyári kiállításra is, akkor kagylókat lehet majd megcsodálni a vitrinekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!