Kultúra

2015.05.05. 16:21

Kortörténeti metszet

Veszprém – A magyar katonákra, hadiesemények a hátországban maradt civilekre és a veszprémi katonákra is emlékezünk.

Kutasi Zsófia

Fogalmazott Hangodi László, történész-muzeológus a II. világháború emlékezete című kiállítás megnyitóján a Laczkó Dezső Múzeumban.


Az egykori eseményeket felelevenítve elmondta, a katonák 1944-ben a veszprémi repülőtérről felszállva is felvették a harcot. A háború 1945 május 9-én nem ért véget azok számára, akik hadifogságba estek, vagy szeretteiket várták haza. Kiemelte: a múzeumi hadi tárgyi, történeti emlékek gyűjtése elsősorban Veress D. Csaba tanár, kutató munkásságára alapul. A megnyitó után az érdeklődők megtekinthették a kiállítást, amely többségükben eddig publikálatlan háborús fényképeket mutat be, elsősorban a Laczkó Dezső Múzeum, továbbá Balogh Ákos, Pálffy Sándor, Piros György és Rainer Pál gyűjteményeiből.

A képeken láthatóvá válnak a korabeli katonaélet mindennapjai, az oroszországi és a magyarországi harcok eseményei, harceszközei, a jutasi katonai repülőtér és az itt állomásozott „Pumás” vadászpilóták élete, a háborús sérüléseket szenvedett veszprémi épületek, a gettónak berendezett veszprémi zsinagóga belseje, több veszprémi temetőben napjainkban is fellelhető katonasír. Külön egység mutatja be a korabeli tábori és tréfás katonai levelezőlapokat, fronton készült karikatúrákat. A fotóanyagot Piros György repülő-, harckocsi- és egyéb harceszköz makettjei, harcjeleneteket megelevenítő összeállításai, továbbá Greskó Sándor, Mics Richárd és Pálffy Sándor Veszprém körzetében gyűjtött hadi relikviái egészítik ki.

A megnyitó után a Szent László Hadosztály története címmel tartott előadást Farkas Jenő nyugalmazott ezredes. A múzeum a Gizella-napokhoz kapcsolódva vándorkiállítással emlékezik meg a II. világháborúról. A tárlat anyagát idén iskolákban, kulturális és közintézményekben állítják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!