Kultúra

2015.07.23. 18:02

Kinga Erzsébet nyomdokain

Veszprém - Július 24-én Szent Kinga égi születésnapján arra az Árpád-házi királylányra emlékezünk, akinek személye sokáig a feledés homályába merült, mivel szentéletű keresztény tanúságtevő, karitatív szolgálatát elsősorban Lengyelországban gyakorolta Boleszláv krakkói herceg, későbbi lengyel király oldalán.

Toldi Éva

Kinga IV. Béla király és Laszkarisz Mária bizánci császári hercegnő elsőszülött gyermeke volt. Hitvese oldalán segítette Lengyelföld gyarapítását, hozományát a tatárok elleni védelemre fordította, s hathatósan hozzájárult az újjáépítéshez is. Sok templomot, kolostort építtetett, valamint gondoskodott felszerelésükről. Férje halála után az Ószandecban alapított monostorban ferences klarissza apáca, később perjelnő lett.

Haláláig az imádság, az alamizsnálkodás és betegápolás töltötte ki életét, melyben nagynénje, Szent Erzsébet volt a példaképe. II. János Pál pápa 1999-ben avatta szentté. Magyarországon tiszteletére az első templomot Küngösön emelték 2013-ban, ahol e hét vasárnap 19 órakor búcsúi misét celebrálnak emlékére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!