Kultúra

2015.04.22. 13:54

Jövő évadra készülve - Megtartották a Tokaji aszú olvasópróbáját

Veszprém - Eisemann Mihály Szilágyi László Tokaji aszú című zenés vígjátéka nyitja a Veszprémi Petőfi Színház következő évadát. Az olvasópróbát a napokban tartották, a bemutató október 9-én lesz. Az előadást Szilágyi Tibor rendezi.

Balla Emőke

1940 legnagyobb zenés színházi sikere Eisemann Mihály és Szilágyi László új operettje, a Tokaji aszú volt, amely a háború végén is műsoron maradt, sőt meg is filmesítettek. A szerzőpáros korábban többek között az Én és a kisöcsém, a Hyppolit, a lakáj és a Zsákbamacska révén lett országosan ismert. A mű a főszereplő, Fedák Sári kedvéért született és a legendás színésznő is közreműködött megszületésében. Noha falusi miliőben játszódik, Szilágyi László nem a népszínművek világát teremti újjá, hanem a műfajban szokatlan módon hétköznapian drámai szituációt teremt, mindvégig megőrizve az operett szabályait.

Eisemann olyan slágerei szerepelnek az operettben, mint a Pénz beszél, a Fáj a szívem, a Május van, Az orgona virágzik vagy a Rózsa, rózsa, bazsarózsa és még sok ismert dallam, amely az új átdolgozás során került a darabba. A megható mese tanulságát a Tokaji aszú főhőse, Tarczali Darázs Katalin így fogalmazza meg: Isten nem fajtákat teremtett, hanem embereket! Egyformák vagyunk, mint a szőlőtőke fürtjei .

Szilágyi Tibor rendezi a Petőfi Színház jövő évadának első előadását, a Tokaji aszú című vígjátékot Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Az előadásban színpadra lép Csarnóy Zsuzsanna, Bardon Ivett, Halas Adelaida, Kusnyér Anna, Tóth Loon, Keller János, Nagyhegyesi Zoltán, Palásthy Bea, Benczédi Sándor, Szűcs Krisztina, Máté P. Gábor, Kőrösi Csaba, Nyirkó István, Szűcs László, Madár K. Zoltán, Vajda Károly, Módri Györgyi,Magyar Kinga rendezőasszisztens, Fehér Szabolcs és a gyermekszereplők. A díszletet Perlaki Róbert, a jelmezeket Harák Judit tervezi, a koreográfus Hábel Ferenc. Zenei vezető Fekete Mária, dramaturg és zenei szerkesztő Nemlaha György.

Az előadást Szilágyi Tibor állítja színpadra. A Kossuth-díjas színművész, rendező korábban többször játszott és rendezett Veszprémben. Az előző évadban A víg özvegy című operettben Zéta Mirko nagykövetet alakította, idén pedig Dürrenmatt A fizikusok című komédiájában Newton szerepében láthatta őt a közönség.

A Tokaji aszú premierje október 9-én lesz a Veszprémi Petőfi Színházban, a társulat nyáron Tokajban is bemutatja a produkciót.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!