Kultúra

2015.05.05. 19:26

Hol a helyünk a világban? – Vándorsárkány a Pegazus Színház előadásában

Pápa - A jubileumi, tizedik évadát ünneplő Pegazus Színház a Vándorsárkány című előadása során mindent felvonultat, ami miatt egy bábjáték még a 21. században is képes elvarázsolni és szórakoztatva nevelni a gyerekeket. Sőt, a felnőtteket sem hagyja maradandó élmény nélkül.

Polgár Tibor

Akár úgy is fogalmazhatnánk: legújabb bábelőadásával a pápai teátrum feltette a koronát a különleges programokban, eseményekben gazdag ünnepi színházi évadára. Ez a megállapítás csupán ezért nem lenne helytálló, mivel a társulat még tartogat meglepetéseket a közönsége számára. Számítani lehetett rá, hogy a Vándorsárkány, avagy mert minden kedden élni jó! címet viselő színdarab valamilyen formában kiemelkedik majd a Pegazus amúgy is rendkívül magas művészi tevékenységéből, hiszen az alapanyag különösen közel áll a színház vezetőinek szívéhez. Ugyanis a feldolgozott mese Lévai Sándor egykori bábművész, báb- és díszlettervező szellemi terméke, neki köszönhetjük többek között Süsü, a sárkány figuráját is. A legendás művész haláláig baráti kapcsolatot ápolt Sarkadi Nagy Lászlóval és Végh Zsolttal, akik immár tíz éve vezetik a Pegazus Színházat. Persze adódik a kérdés: rá lehet-e tenni még egy lapáttal a tökéletesre csiszolt, szívvel-lélekkel megalkotott korábbi remekművekre? A Vándorsárkányt látva egyértelmű a válasz. Igen.

Az alapszituáció szerint a címszereplő keresi a helyét a világban, különféle mesterségeket űző emberek mellé szegődik. Jólelkű, igyekvő, de szerencsétlenkedései következtében mindenhol csak galibát okoz. Mindez rengeteg vicces helyzetet eredményez, valamint egyetemes tanulságokkal szolgál. A mese kimenetele persze nem lehet kérdéses, azonban mint oly’ sok esetben, ezúttal is a megtett út a fontos. A Pegazus Színház védjegyévé vált szórakoztatva nevelés most is hibátlanul működik, a pergő és fordulatos cselekmény alatt sok-sok vidámság, nevetés vár a közönség tagjaira, akik eközben észre sem veszik, ahogy befogadják az elbeszélés pozitív üzeneteit például a segítőkészségről, a munka fontosságáról, a felelősségtudatról, illetve arról, hogy mindenkinek megvan a maga szerepe a társadalmunkban, világunkban. A mondanivaló tehát kellően hangsúlyos, és legalább ennyire lényeges, hogy a legkevésbé sem didaktikus.

Arról már esett szó, hogy a 2014/2015-ös évadra a Pegazus fennállásának minden bizonnyal legjobb színészcsapata állt össze, melynek tagjai ezúttal is maradéktalanul alátámasztják ezt. Tényleg hiba lenne bárkit is kiemelni a remeklő színészek közül, mindannyian elképesztő vitalitással töltik meg bábjaikat. A karakterek is szépen kidolgozottak, élettel teliek, a Valler Kata által megformált, mókás francia akcentussal felvértezett szabó pedig egyenesen fenomenális.

A jól ismert pegazusos kreativitás és a remek ötletekben, színekben tobzódó színpadkép még a szokásosnál is varázslatosabb, szemet gyönyörködtetőbb. Túlzás nélkül állítható, hogy a kéménysepréses jelenet az évad legjobb pillanataival ejti ámulatba a nézőket, és sokáig emlékezetes képsorokat nyújt.

A Pegazus Színház a Vándorsárkánnyal a bábjáték csúcsát prezentálja. Egy olyan hibátlan előadást mutat be a társulat, amit nem lehet túlszárnyalni, ez a színdarab hivatkozási pont lehet a bábszínház világában, a Föld bármely pontján. A Vándorsárkányt Lévai Sándor meséje nyomán Sarkadi Nagy László tervezte és rendezte. A történetet Laki Mónika, Valler Kata, Tarr György, valamint Végh Zsolt kelti életre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!