Kultúra

2017.07.04. 07:13

Háromnyelvű szótár a nemzetiségi nyelvhasználatért - Könyvbemutató Városlődön

VÁROSLŐD - Az óhazában használt frank és bajor nyelvjárás idővel keveredett, külső hatások is érték, és kialakult belőle egy sajátos városlődi anyanyelv, a Mundart - ismertette Oszvald József a háromnyelvű szótár bemutatóján.

Penk Tímea

A tizennyolcadik században betelepült németek az anyanyelvüket családon belüli beszélgetésre használták. 1895 óta az óvodában magyarul beszéltek, és az iskolában a tantárgyakat már a századfordulót követően is magyarul tanulták, kivéve a német nyelvet. Ha ritkán írásra is használniuk kellett a nyelvjárásukat, például levélben, fonetikusan írtak a magyar ábécé betűit használva.

Oszvald József elmondta, napjainkra a magyar szinte teljesen kiszorította a régi anyanyelvet, amit az idősebbek egy része megért, viszont már csak nagyon ritkán használ.

- A gyermekek a családokban eleve a magyar nyelvet tanulják, a nyelvjárás esetleges iskolai tanítását pedig a hiányzó írásmód tette lehetetlenné. Ezt felismerve már a 80-as években arra biztattam tanítványaimat, hogy beszélgessenek, készítsenek interjúkat idősebb emberekkel városlődi német nyelvjárásban. A felvételeket ma is őrzöm. Később elkezdtem leírni azokat a szavakat és kifejezéseket, amiket gyerekkoromban még használtam.

Először fonetikusan, mindig mellé jegyezve a megfelelő magyar szót is, néha mondatba foglalva. Ilyen előzmények után jutottam arra a gondolatra, hogy összeállítok a gyűjtött anyagból egy szótárt, a magyar és a német betűket kiegészítve néhány olyan írásjellel, amelyekkel az ábécében nem szereplő hangokat jelöltem.

Célom volt, hogy a szótárt olyanok is használni tudják, akik csak magyarul tudnak, olyanok is, akik csak németül, illetve ismerik mindkét nyelvet - idézte fel Oszvald József a háromnyelvű szótár születését. A kiadvány több mint hétszáz alapszót tartalmaz, egy részükhöz eredetmagyarázat is kapcsolódik. A szerző azt is feltüntette, hogy melyik német nyelvterületen használták vagy használják.

- A szavak három nyelven állnak a könyvtárban: németül, magyarul és városlődi németül. Több mint hatszáz szó mondatba foglalva is olvasható, a többi a szótár végén csak a három nyelven, de mondatok nélkül szerepelnek. Ugyancsak a szótár végén található egy szószedet, amelyben a magyar szó áll elől, azt követi a német szóalak.

Így kívántam segíteni azokat, akik nem, vagy csak kevéssé ismerik a német nyelvet - mondta a szerkesztő, aki Weisz Tibor, a német nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettesének a javaslatára hanganyaggal is kiegészítette a szótárt. A CD-n mindhárom nyelven meg lehet hallgatni a szavakat.

Oszvald József nyugdíjas némettanárként és a kisebbségi önkormányzati elnökeként is örömmel fogadta az egyedülálló kiadvány iránti élénk érdeklődést. Reméli, hogy sikerül a kihalóban lévő Mundart nyelv értékeire rávilágítani, és a diákokban is feltámad az igény, hogy foglalkozzanak őseik anyanyelvével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!