Három sümegi születésű művész pályáját mutatják be a Kossuth-díjasok éjszakáján

2017. június 07., 20:17 szerző: Tóth B. Zsuzsa
komment
SÜMEG A Múzeumok éjszakáját különleges programmal, a Kossuth-díjasok éjszakájával ünnepli a város. Az országos programsorozatot június 24-én, szombaton 19 órától rendezik.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az est András Ferenc filmrendező, Miller Lajos operaénekes és Tót Endre képzőművész pályáját mutatja be a Kisfaludy Sándor Emlékház szervezésében. Az év leghosszabb napját követő Szent Iván éjen sorra kerülő rendezvény három olyan sümegi születésű, de országos, sőt, nemzetközi hírű művészről szól, akik teljesítményére méltán büszke a Balaton-felvidéki kisváros.

András Ferenc Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, Miller Lajos Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a nemzet művésze és Tót Endre Kossuth-díjas neoavantgárd képzőművész. Az estre mindhárman visszatérnek szülővárosukba, hogy felidézzék emlékeiket, beszéljenek pályájukról, az általuk megtett útról. Az emlékház udvarán pódiumbeszélgetést rendeznek, a művészek ajándékokkal kedveskednek az őket útnak indító településnek. Mint ismert, András Ferenc: Veri az ördög a feleségét című, lehengerlő humorú kultuszfilmjének legnagyobb részét Sümegen forgatta. Az érdeklődő most megnézhetik, milyennek látta és láttatta a rendező Sümeget 1977-ben. Miller Lajost, a világ nagy operaszínpadainak kedvelt vendégét hallhatják énekelni, de portréfilmet is vetítenek a valaha volt egyik legnagyobb magyar baritonról. Kiállítás nyílik Tót Endre korai festményeiből az emlékház időszaki kiállítótermében. A Korai munkák című tárlat augusztus 11-ig tekinthető meg. Az esemény fő törekvése és legfontosabb célja, hogy bemutassa, Sümeg, a gyönyörű kisváros - a neobarokk ékszerdoboz, amelyet méltán neveznek Pannónia szívének is -, milyen korszakos tehetségeket adott a magyar művészetnek és a nagyvilágnak.

Tóth B. Zsuzsa

2017. június 07., 20:17 szerző: Tóth B. Zsuzsa

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...