Kultúra

2016.10.23. 07:20

Három kórus mutatkozott be Tapolcán

Tapolca – Egység jellemez bennünket, az ad erőt ahhoz, hogy nap mint nap működtessük ezt az országot a munkahelyeken és a kulturális intézményekben. Ettől tudunk ezer éve magyarul beszélni és ettől fogunk eztán is.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt Dobó Zoltán polgármester a Tamási Áron Művelődési Központban rendezett Ünnepi kórustalálkozón.

– Külön öröm számomra, hogy a félszáz éves évfordulón ilyen rangos eseménnyel is ünnepel a város, mint a mai kórustalálkozó. Ötven éve építettünk ide rengeteg mindent, ahogy száz éve szintén, ennek a nyomai még látszanak. De egy város nem csak az épített örökségből áll, hanem a közösségeiből is, amelyek attól értékesek, hogy a lélekkel foglalkoznak. Most a zene nyelvén tesszük ezt. Azonban van amit nem tudunk elmondani szóval, de talán el tudjuk énekelni. Olyan emberek alkotják ezeket a dalokat, akik helyettünk teszik ezt, ettől művészet. Most osztozhatunk mindebben, megmártózhatunk abban a kultúrában, ami csak ránk jellemző, hiszen mi egy elfogadó, befogadó kultúra vagyunk, zenében, irodalomban egyaránt – mondta a polgármester.

A kórustalálkozón fellépett a Szegedy Róza Női Kar Paukovics László vezényletével, Veszprém Város Vegyeskara Erdélyi Ágnes irányítása mellett és a házigazda Tapolcai Kamarakórus Török Attiláné vezetésével. Az 1992-ben alakult Tapolcai Kamarakórus a magyar szerzők alkotásainak bemutatására, az értékközvetítésre fordít nagy gondot. Ebből adott most ízelítőt a kétszeres fesztivál-díjas, valamint gálakórus minősítéssel bíró kórus.

Fotó: Tóth B. Zsuzsanna

Veszprém Város Vegyeskara repertoárjában a kezdetektől szerepelnek a zeneirodalom legnagyobb művei, valamint   mai szerzők oratóriumai. Műsorukon megtalálható az a capella művek széles sora a népdaloktól, egyházi, világi művektől a vokális könnyűzenéig. Príma- Kóta-, Pro Urbe-, Pro Komitátu-, valamint   Gizella-díjat birtokol a megyeszékhely kórusa.

A húsz tagú sümegi Szegedy Róza Női Kar 2014 óta énekelte már számos hangversenyen, koncerten, megnyitón kiemelkedő magyar szerzők műveit, minden alkalommal elismeréssel. Mint a polgármester elmondta, a hatvan éves veszprémi vegyeskar gratulációt érdemel, hiszen rengeteg munka, kitartás kellett ahhoz, hogy ennyi időn át egyben tarthassanak egy társaságot a magyar kultúra mentén. A kórusok életében is jelentős egy ilyen évforduló, de reményeink szerint még legalább még hatvan évig szolgálja a magyar nemzeti kultúrát a kórus és ez a rendezvény.

A kórusok repertoárjuk egy-egy szeletéből adtak színes ízelítőt a találkozó  hálás közönségének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!