Kultúra

2016.05.09. 17:20

Gizella és István

Veszprém - Bajor diákok és Veszprém Város Vegyeskarának Vokálja, valamint tagjai közösen adták elő a Gizella és István című zenés történelmi játékot.

Balla Emőke

A Gizella-napok programjai rendszeresen megelevenítik a királyné történelmi alakját, az ezer évvel ezelőtti eseményeket több zenei és színházi mű is feldolgozta már. Ezúttal egy bajor gimnáziumi zenetanár, Stefan Daubner álmodta meg a történetet, mely Gizella és István scheyerni esküvőjére és az azt megelőző problémákra összpontosít. A szöveg Hermann von Reicheau középkori polihisztor híradásából indul ki, a darab zenéje a dramaturgiájának megfelelően sokféle korból és stílusból merít, a zenetanár az ifjú generáció számára hangszerelte.

A gimnáziumi tanárok által írt és komponált történelmi játéknak 2013-ban volt az ősbemutatója Scheyernben, később Budapesten a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolával is előadták a háromrészes művet. A fiatal magyar zeneszerzővel, Harmath Dénessel együtt dolgozva jött létre a magyar-német koprodukció.

A Veszprém-Passau Baráti Társaság Egyesület, valamint a Passauban működő veszprémi egyesület kezdeményezésére a zenés történelmi játékot Veszprémbe is elhozták az alkotók, a Hangvillában bemutatott produkció zárta a 25. alkalommal megrendezett Gizella-napokat.

A bajor gimnáziumból harmincketten érkeztek, szólisták és a zenekar tagjai, Veszprém Város Vegyeskarából negyvenen vettek részt a produkcióban, a vokál és a felnőtt kórus énekesei. A német és magyar gimnazisták is otthon próbáltak, Veszprémben két napjuk volt arra, hogy az előadást létrehozzák. A szólisták szerepeit főként bajor diákok énekelték, a Géza fejedelmet alakító énekes Budapestről érkezett, a vokál három tagja - Kiss Zoltán, Rozner Balázs és Orosz Milán - nemes urakat, lovagokat alakított. A műben magyarul és németül szólaltak meg a dalok, a gregorián kórusrészletek (például a Salve Regina) pedig latin nyelven.

Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskarának karnagya elmondta, a fiatalok számára élményt jelentett a bajor fiatalokkal való közös munka. Az előadás zenéje színes, eklektikus; a gregorián dallamok éppúgy megtalálhatók benne, mint a bajor és magyar népdalok, a XIX. és XX. száza-di opera és oratórium motívumai, a szamba, a modern pop és a soul hangzásvilága.

A karnagy hozzátette: a Veszprém Város Vegyeskarának Vokálja tavaly nyáron járt Passauban, ezért a fiatalok számára külön örömöt jelentett, hogy egy ilyen produkcióban szerepelhettek. A darabot júniusban kétszer adják elő Scheyernben, egyszer Passauban, az előadásokon a veszprémiek is szerepelnek vendégként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!