Kultúra

2016.08.25. 17:28

Fotográfia, tánc és ének - Nyárbúcsúztató rendezvényt szervezett a művelődési központ

Veszprém - Kiállításokat, kistérségi műsorokat, koncerteket szervez az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ. A Táborállás parkba nyárbúcsúztató programokra várják a veszprémieket.

Balla Emőke

A Gyere a parkba! című háromnapos programot negyedik éve szervezi meg a Veszprém Városi Művelődési Központ (VMK). Nemcsak a lakótelepen élők, de az egész város közönségét várják a vidám estekre, könnyed kikapcsolódást ígérve. Szerdán Levéltitkok címmel interaktív kiállítás nyílt, a Fűzfői BigBand koncertjét hallhatta, kistérségi fellépők műsorát láthatta a közönség. Csütörtökön a VMK csoportjai  - a  Hemo Modern Táncműhely, a Gizella Nőikar, az Acro Dance Rock and Roll SE, a Ritmus Művészeti Egyesület (Khalida és a Drágakövek Hastánc Csoport), a Lung C'uan Tao Kung Fu School és a Winners Versenytánc Egyesület – léptek fel, de lehetett zumbázni Barbival és meghallgatni a Gotthy Life koncertet. A gyerekeket ügyességi és logikai játékok kötötték le, művészeti foglalkozáson vettek részt, de az arcfestésre is hosszú sorban várakoztak.

A magyar fotográfia napja alkalmából az VMK előcsarnokában nyílt kiállítás. Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub vezetője emlékeztetett arra, hogy az ünnepnapot 2003 óta tartják Magyarországon abból az alkalomból, hogy 1840. augusztus 29-én Vállas Antal a Magyar Tudományos Társaság ülésén bemutatta a dagerrotíp fotográfiai eljárás teljes folyamatát, az előkészülettől az exponáláson át egészen az utómunkálatokig. 1839. január 7-én mutatták be Louis-Jacques-Mandé Daguerre és Nicéphore Niépce találmányát a Francia Tudományos Akadémia előtt. Mivel Niépce meghalt már a találmány elkészülése előtt, ezért Daguerre magáról nevezte el az eljárást dagerrotípiának. Ez az első fotográfiai eljárás a világon. Mátyus Károly elmondta, a francia felfedezéssel egy időben, 1839-ben  Daguerre-től teljesen függetlenül Bolyai Farkas egy tudós barátjának írt levelet arról, hogyan kell a képeket rögzíteni.

Fotó: Nagy Lajos

A Bakony Fotóklub minden évben megünnepli a Magyar fotográfia napját, volt olyan esztendő, amikor a megyében huszonhat helyszínen tartottak rendezvényt. Az idei ünnep alkalmából általános iskolás fotósok állították ki képeiket. A VMK által hirdetett nyári fotós napköziben tizenegy fiatal vett részt, tizenegy és tizenhárom évesek. A fotózás rejtelmeibe Mátyus Károly vezette be őket, aki a fekete-fehér technikával is megismertette a diákokat. A negyvennyolc képet közösen válogatták ki.

A Gyere a parkba! rendezvénysorozat pénteken este zárul. Fellép a Berenhidai Huszár Péter Barantacsapat, a Táborállás daloskör, lesz folklórest veszprémi táncegyüttesek közreműködésével, este pedig a Rulett együttes szórakoztatja a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!