Kultúra

2016.02.13. 13:55

Fény és geometria - Mar Vicente spanyol képzőművész kiállítása nyílt a Csikász Galériában

Veszprém – Mar Vicente Fény és geometria című kiállítása nyílt a Csikász Galériában.

Balla Emőke

Folytatódik a kultúrák, nyelvek közötti párbeszéd, mondta Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója a megnyitón. Ezúttal egy spanyol művész mutatkozik be, aki jelenleg Ausztriában, Bécsben él és dolgozik, most Magyarországon láthatjuk munkáit.

Mar Vicente nagy hangsúlyt fektet a színekre, a fényre, a felületre, az alkotások térbeli elhelyezésére, egymással való kölcsönhatásaira, a művek vonásaira, tömegére és az ezekből adódó tükröződésekre. Munkásságának erőssége, hogy a beállításokat, kompozíciókat a színekkel és a fénnyel alapozza meg. A művész egyfajta játékosságot generál a színek mozgásának tükröződésével: az élénk, tiszta színek a különféle fényhatásoknak köszönhetően érdekes és izgalmas vizuális látványt hoznak létre.

Munkáin megfigyelhetők a geometrikus művészet meghatározói: az alapszínek, az ismétlődések, a sorozatok, közölte a tárlatot megnyitó Pia Jardí kurátor. Művészetének célja a festészetről való elemzés, reflexió. Alkotásain vibrálás tapasztalható, a színek közelsége vibrálást idéz elő, azok kölcsönösen hatnak egymásra. A formák elmozdulása megváltoztatja színérzékelésünket. Munkáit mindig egy adott térhez igazodva hozza létre.

A kiállítást Mészáros Júlia, a győri Rómer Flóris Múzeum művészettörténésze ajánlotta a veszprémi intézmény igazgatójának figyelmébe. Azt mondta, Mar Vicente mindenekelőtt festőművész; a színek térbeli hatását, a térrel való együttműködését alkalmazza. A valóságot tárja elénk, koncentráltan teszi ezt. Témája az érzékelés, a színérzékelés, a fény kutatása. A fény beleütközik, majd elfordul a falról, a testről, a fény mozgásba lendít tárgyakat, árnyékot vet a falra, kibontakoztatja a színeket, elemezte az élménygazdag művészetet.

A Fény és geometria című kiállításához kapcsolódóan Mar Vicente 12–15 éves középiskolásoknak tart tárlatvezetést és workshopot. Hétfőn a Lovassy László Gimnázium diákjai, kedden a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium diákjai angol nyelvű, szerdán a Vetési Albert Gimnázium tanulói spanyol nyelvű foglalkozáson vehetnek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!