Kultúra

2015.08.28. 17:50

Csillagok útján - Kiállítás nyílt Ladányi Tamás asztrofotóiból

Várpalota – A Perseidák meteorrajt is megörökítette asztrofotóján Ladányi Tamás fotóművész, akinek válogatott alkotásaiból nyílt kiállítás a városi könyvtárban.

Szabó Péter Dániel

– Asztrotájképeket hoztam a várpalotai kiállításra, amelyek lényege, hogy egy-egy épített vagy természetes örökségre épül rá a csillagos égbolt. A kettő együttes kompozíciója ad egy különleges hangulatot a képeknek. Több Veszprém megye vonatkozású felvétel is felvétel is látható a tárlaton. A tési szélmalmoknál egy szilveszteri égképet láthat a közönség, de a megyeszékhelyen, illetve kedvenc fotós helyemen, a fényszennyezettség szempontjából országos viszonylatban is kiváló Bakonyban is készültek képek – mondta el kérdésünkre Ladányi Tamás fotóművész, aki a pénteken nyílt várpalotai kiállításra legfrissebb asztrotájképét is elhozta.

– A hónap közepén gyönyörű látványt nyújtott hazánk felett a Perseida meteorraj. Az augusztus 12-én kint aludtam a Magas-Bakonyban, az egész éjszaka történéseit egy felvételen mutatja be a legfrissebb fotó – tette hozzá.

Ladányi Tamás legfrisebb, a Perseidák meteorrajt ábrázoló felvétele mellett a várpalotai könyvtárban
Fotó: Szabó Péter Dániel

A Krúdy Gyula Városi Könyvtárban Konstellációk címmel nyílt tárlaton Budai László könyvtárvezető, s Talabér Márta, Várpalota polgármestere is méltatta az alkotót, akinek képeire olyannyira sokan kíváncsiak voltak, hogy a későn érkezőknek már csak a folyosón jutott hely.

A megnyitó igazi különlegessége Kövi Szabolcs fuvolakoncertje volt. A megyénkben jól ismert zenész-zeneszerző a Ladányi Tamás által összeállított „Csillagok, csillagok – Magyarország csodálatos éjszakai arca” című látványos, úgynevezett time lapse kisfilm vetítése közepette játszotta el az alkalomhoz illő dalait, egyedülálló hangulatot adva ezzel a felvételeknek. A kiállítás egy hónapig látható Várpalotán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!