Kultúra

2017.04.24. 16:39

Nagy érdeklődés mellett tartották az ötödik balatonfüredi könyvünnepet

Balatonfüred - Több százan vettek részt az egész napos programon az Arácsi Népházban. Idén a kortárs gyermekirodalomé volt a főszerep. Az óvodásoktól a felnőttekig mindenkinek kínáltak valamilyen programot.

Sági Ági

-  Praznovszky Mihály irodalomtörténész ötletgazdával minden évben kitalálunk egy sajátos témát. Először Örkény István és Lipták Gábor életműve köré fűztük fel a fesztivált, aztán bemutattuk a dunántúli kis kiadókat, aztán irodalmi díjas szerzők jöttek, tavaly az irodalmi társaságok és műhelyek voltak a vendégeink. Igyekeztünk mindig a nemzetközi fesztivál szellemében működni, tehát irodalmi érdekességeket megmutatni a Füreden és környékén élőknek- mondta el lapunknak Sárköziné Sárovits Hajnalka a Lipták Gábor Városi Könyvtár igazgatója.

Fotó: Sági Ági

A délelőtt a legkisebbeknek szólt. A Kerekítő sorozat szerzője Jakabosné Kovács Judit két zenésztársával énekes, táncos, bábos bemutatót tartott a gyerekeknek. Aztán Németh Luca bábművész a gyerekek bevonásával a Terka- mesék sorozat szereplőit hozta el bábelőadában. A Gufo és a gombák szerzője Lanczkor Gábor a színpad szélén ülve mesélt a gyerekeknek, közben az illusztrátor Takács Mari rajzolt velük. A környezetvédelmi sorozat bemutatója a föld napjához is kapcsolódott.

A rendezvény díszvendége a Székelyföldi Legendárium csapata volt. Bálint Kinga Katalin és Tánczos Árpád bemutatták az elmúlt évek munkáját. Beszéltek a legendák feldolgozásáról, melyekből könyvek, térkép, társasjáték, kifestő és rajzfilmek születtek.

Idén a Szent László emlékév alkalmából elkészült a Szent László Legendárium és a Kárpát- medencén belüli Szent László emlékhelyeket is térképre vitték. A székelyudvarhegyi csapat tervei között szerepel a teljes Kárpát- medence, így a Balatoni mondák, legendák feldolgozása is 2018-ig. A Székelyföldi Legenda hatalmas társasjátékát ki is lehetett próbálni.

Egész nap tartottak a kézműves foglalkozások, a Tihanyi Legenda Kft munkatáraival levendulás szappant lehetett készíteni.Felnőtteknek szólt a Nők a Balatonért Egyesület Vigyázz rám című megújított társasjátékának és kiadványainak bemutatója. Sokan hallgatták Zugor Zoltán tudományos igényű előadását a balatoni mesék keletkezéséről. Az estet a Zabszalma együttes koncertje zárta, akik Nagy Bandó András verseit zenésítették meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!