Kultúra

2017.03.29. 09:38

Az ősök szellemében - Az Edvy család és -malom története

Pápa – Az utolsó pápai molnármesterek leszármazottja, Sántha Csaba már kisgyerek korában elhatározta, hogy visszaszerzi az államosítással elvesztett ősi családi birtokot, az Edvy-malmot.

Laskovics Márió

A tizenegyedik fotóalbumba pillanthatott be a Jókai Mór Városi Könyvtár Pápai Családi Fotóalbumok című sorozatának legutóbbi rendezvényén, pénteken a bibliotéka előadótermét zsúfolásig megtöltő közönség, amikor is Sántha Csaba tartott vidám hangulatú, vetített képes előadást Szabó Rita könyvtáros közreműködésével.

Az Edvy-malom tulajdonosa ismertette ősei családi történetét, majd szólt a malom múltjáról és jelenéről, előadását pedig filmvetítéssel zárta.

A kivetített fotón a Nemes Edvei Edvy család

Sántha Csaba elárulta, az Edvy család története összefügg a maloméval, ugyanis a família azért jött Pápára az 1900-as évek elején, hogy a korábbi Hódoska-malom a tulajdonukba kerüljön, s tehetségükkel, szorgalmukkal itt, a városban alapozzák meg jövőjüket. A malom múltjával kapcsolatban elmondta, több mint ezeréves története van.

A helytörténeti kutatások – melyek eredményei a malomban olvashatóak - feltárták, hogy Szent István idejétől létezik az akkori királyi birtok a malmával. Nagyapja önéletrajzi írásából kiderül, hogy 1953-ig működött a malom, melyet '52-ben vett át az állam a felmenőitől, '55-ben pedig lerombolták.

Sántha Csaba és családja a közönség első sorában

Származásáról hozzátette, az utolsó molnármesterek egyike, Edvy Károly volt a nagyapja, akinek a lányának, Edvy Irmának ő a legidősebb gyermeke. Már egész kisgyerek korában belé ivódott az ősi családi birtok visszaszerzésének szándéka, amit meg is valósított, s azóta is épül-szépül a fogadóvá alakított terület.

- Tizenhat éve tart már a felújítás, de a visszaszerzés csak egy állapot. Ennek az ősiségnek meg is kell felelni olyan életvitellel és -szemlélettel, amely méltó hozzá. A férfikorom jelentős részét arra szántam, hogy visszaállítsam a malom rangját. A kulturális rendezvényeinket és a hely lelkületét tekintve ez egy összetett munka.

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a hagyományőrző előadó humorral fűszerezett bemutatójára

De a visszajelzésekből, saját maximalizmusomból és az utóbbi hónapok rekonstrukcióiból kiindulva most nagyon szépnek, kiteljesedettnek látom. Apró dolgok vannak még hátra, de a Jóisten segítségével azok is elkészülnek. Sokan érdeklődnek a hely iránt – nyilatkozta az épületet 2001-ben megvásárló, s azóta kultuszának megfelelően felújító molnárunoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!