Kultúra

2017.02.03. 21:30

Az én Ausztráliám - Szolvik Gyula ötven év képeiből válogatott

Balatonfüred - Ausztráliában készített természetfotókból nyílt kiállítás pénteken az Arácsi Népházban. Szolvik Gyula az 1960-as évek végén kalandos úton emigrált Ausztráliába, és ötven évet töltött ott el.

Sági Ági

Szolvik Gyula már Magyarországon is fotózott, öt-évesen kapta az első fényképezőgépét. Később, még Budapesten fizikai munkát is vállalt a téglagyárban, hogy fizetését fotóeszközökre költhesse. Megtanulta a diaelőhívást is. Ausztráliában tovább folytatta a fotós hobbit, a természet érdekelte, az állatok, a nemzeti parkok.

Elkerülte a digitális forradalom, megmaradt az analóg fényképezőgépeknél. Sok képe közül most ötvenet választott ki, hogy másoknak is megmutassa. A képek saját előhívású diafilmről szkennelve és nyomtatva kerültek a falakra

Fotó: Sági Ági

- Nagyon nehéz volt a választás, hogy melyik képet tegyük ki. Igyekeztem olyan fotókat választani, amik nem sablonosak, inkább olyanokat, amiket technikailag nehéz volt elkészíteni, vagy számomra valamiért érdekesek.

A kiállítást Bóka István polgármester nyitotta meg, aki reményét fejezte ki, hogy a művész a fényképezést Magyarországon folytatja, és hamarosan egy, Az én Füredem című kiállítást is megnézhetnek majd az érdeklődők.

Szolvik Gyula és Bóka István. Nagyon nehéz volt választani Fotó: Sági Ági

Szolvik Gyula két esztendeje költözött haza feleségével, és új lakóhelyüknek Balatonfüredet választották. Nem véletlenül, hiszen a fényképezés mellett a másik szerelem a vitorlázás, ami a Balatonhoz köti őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!