Kultúra

2017.04.08. 10:32

Az élet körforgásának szimbólumai - Lukács Katalin festőművész alkotásaiból nyílt tárlat

Pápa – Lukács Katalin kiváló érzékkel megfestett, olajfestményekből, nyomatokból álló, egységes szemlélettel válogatott, önálló kiállításán kedvenc témái, az emberi kapcsolatok jelennek meg.

Laskovics Márió

Lukács Katalin festőművész alkotásaiból nyílt tárlat pénteken a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének emeleti előterében. Róka Norbert művelődésszervező köszöntőjét követően Molnár Lajos működött közre versekkel. A kiállítást Tóth Kálmán nyugalmazott rajztanár nyitotta meg, beszédében az alkotó életrajzának rövid ismertetése után a képzőművészet formanyelvéről szólt.

- A kiváló érzékkel megfestett műalkotásait egységes szemlélettel, jól összeválogatva tárja elénk. Sokféle technikát kipróbál, de az ismétlődő motívumok összefogott világot mutatnak – méltatta a kiállító művészt.

A kiállításmegnyitón Tóth Kálmán rajztanár méltatta Lukács Katalint

A hat éves kora óta alkotó, szombathelyi származású Lukács Katalin az Ugodi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára, az intézmény Homokbödögei Képző-, és Iparművészeti tagozatának vezetője. Tagja a Tizenkettes Színkörnek, mely szervezésében nyári táborokat tartanak Homokbödögén amatőr és profi alkotók számára. Műveivel korábban közös kiállításokon jelent meg, de volt már önálló tárlata két alkalommal Szombathelyen, illetve Pápán is több ízben.

Molnár Lajos Váci Mihály Alkotás, illetve József Attila Születésnapomra című versét szavalta el

Az olajfestményekből, papír- és linómetszetekből, illetve egy dombornyomásból álló tárlat képein a művész kedvenc témái, így a természet, az élet körforgásának leegyszerűsített szimbólumai, például inda, nap, életfa, hal, madár, hegedű, valamint emberi arcok láthatóak.

- Jelen kiállításomnak emberi kapcsolatok lehetne a címe, mert szinte mindegyik képen ember szerepel társsal, állattal vagy növénnyel. Idő szűkében igyekszem gyorsan alkotni - fűzte hozzá Lukács Katalin.

Több önálló sorozat is részét képezi a kiállításnak: a fekete-fehér linómetszetek, a négy, keskeny ágydeszkára karcolt-festett, feszültségkeltő olajfestmények, illetve négy, meditatív zenei hullámok ihlette hirtelen-festmény.

A rendezvény állófogadással zárult. A tárlat május 7-ig tekinthető meg, munkanapokon 8 és 20 óra között, illetve rendezvényhez kötődően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!