Kultúra

2017.05.14. 14:05

Gábos Endre: A tánc belső ügy, egy önismereti út

A tánc egy belső ügy, amit mindenki hasonlóképpen él meg - emelte ki Gábos Endre, a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosa és rendezője.

Polgár Bettina

A pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületében telt ház előtt lépett színpadra a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Gábos Endre kifejtette, 1990-től működnek hivatásos együttesként, melyet a Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata tart fenn. Mint mondta, a tánc alkotja a mindennapi életüket, ez a munkahelyük. - A csoportban jelenleg 19 hivatásos táncos szerepel, de természetesen gondoskodunk az utánpótlásról is, mivel minden táncosunk tanít valahol, vidéken vagy Csíkszeredában - mutatott rá.

Gábos Endre
Fotó: Polgár Tibor

Gábos Endrétől megtudtuk, előadásukat a táncosaik által kidolgozott különféle koreográfiák alapján állították össze, középpontba helyezve, hogyan éreznek a tánc irányába. - A táncosok a világ minden táján többnyire hasonlókat gondolnak a táncról. Ez egy belső ügy, amit mindenki hasonlóképpen él meg. Nekem a tánc röviden fogalmazva önismereti út, a test megismerése, mely arról szól: a lélek hogyan tudja irányítani a testet egy mozgássorozat közben - magyarázta.

Telt ház előtt lépett fel Pápán a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, amely nagy tapsot kapott a közönségtől
Fotó: Polgár Tibor

A hatalmas érdeklődésre számot tartó műsor alkalmával a pápai közönség többek között láthatott gyimesi, nyárádmenti, gyergyói, szatmári, Küküllő menti, vajdaszentiványi, buzai, és kalotaszegi táncokat is. Gábos Endre megjegyezte, noha túlnyomórészt erdélyi táncok szerepelnek a műsorukban, az évek során több Kárpát-medencei vidék táncaival is megismerkedtek.

- Természetesen szeretünk itt lenni, Magyarországon, számomra soha nem olyan érzés, mintha külföldön lennék. Teljesen otthon érzem magam, hiszen sokat jártam már minden szegletében az országnak - zárta gondolatait Gábos Endre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!