Kultúra

2017.03.16. 20:05

A tálalás művészete - Megkezdődött a IV. Schnitta Sámuel verseny

Veszprém - Harminc szakképző intézmény százötven tanulója vett részt az országos területi versenyeken, amelyeket immár nyolcadik alkalommal szervezett meg a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület.

Őrsi Ágnes

Másodjára lett az immár Schnitta Sámuel nevét viselő versenyek döntőjének helyszíne Veszprém, házigazdája pedig a Veszprémi Szakképzési Centrum SÉF Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. A területi döntőkből bejutott iskolák szakmai vezetői mögé felsorakozott öt-öt tanulója (két szakács, két pincér és egy cukrász) vett részt tegnap a háromnapos országos döntő ünnepélyes megnyitóján Veszprémben, az Agórában.

Ahogy a köszöntőkben elhangzott, Veszprém üdvözli e szép szakma legfelkészültebb ifjú képviselőit, akiktől az egész ország azt várja, hogy a gyakorlással és nyelvtanulással töltött külföldi évek után jöjjenek haza, képviseljék itthon a nemzetközi gasztronómiai színvonalat, hogy majdan szintén Schnitta-díjasként taníthassák a következő nemzedéket. Ez nem csupán az értékek megőrzésének egyetlen útja, de a személyes boldogulásé is, hiszen aki azzal foglalkozik, amit szeret, nem fog abba belefáradni, beleunni, alkotó erejét saját örömére teljesítheti ki.

Táncos program a megnyitón. Másodjára lett a versenyek döntőjének helyszíne Veszprém Fotó: Balogh Ákos

A Kisújszállásról, Kaposvárról, Miskolcról, Nyíregyházáról, Sopronból, Veszprémből, valamint első alkalommal a határon túlról, a Vajdaságból, a Székelyföldről és a Felvidékről a döntőbe jutott csapatok a megnyitó után elméleti teszteket írtak magyar és idegen nyelven. A gyakorlati megmérettetés a Török István János, a versenyt szervező egyesület elnöke által vezetett zsűri szemei előtt ma reggel kezdődik a SÉF iskolában, ahol az érdeklődők élő adásban figyelhetik a versenyzőket. Eredményhirdetés szombaton várható, amikor az Agórában a megterített díszasztalokat, a díjnyertes ételsorokat a közönség is megnézheti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!