Kultúra

2017.07.26. 17:25

A posta története - Utazó kiállítás érkezett a megyeszékhelyre

VESZPRÉM - A Magyar Posta és a Postamúzeum utazó kiállítással emlékezik a Magyar Posta függetlenné válásának 150. évfordulójára.

Balla Emőke

A kiállítás bemutatja a függetlenné válás történetét, a posta egyesítését a távíróval és a távbeszélővel, és azt, hogyan alakult ki a századfordulóra a világ egyik legjobb postaszolgálata.

A ma postai célokra használt legnagyobb, 18 tonnás teherautóban berendezett kiállítás május 4-én indult országjáró útjára, megállt azokon a településeken, melyeken 150 éve nyílt először postahivatal, ellátogatott országos fesztiválokra és feltárta rakterét a településeken.

Purger Tímea, Zsoldosné Pongrácz Vilma, Gyurcsekné Varga Éva és Maurer Ferencné a kiállításon

A legmodernebb kiállítási technika, az Augmented Reality ("kiterjesztett valóság" a valóság egyfajta virtuális kibővítése) segítségével a posta 150 éves múltjának jellegzetes figuráját is a kocsiba varázsolták, aki életnagyságban, szemtől szemben jelenik meg a látogatóval.

A Magyar Posta egyik teherautójában berendezett kiállítás május elején indult országjáró útjára, hogy felkeresse azokat a településeket, amelyeken 150 éve postahivatal nyílt meg.

A guruló kiállítás Észak-Magyarországról indult, júniusban az Alföldre látogatott, Szolnokra, Kecskemétre, Szegedre, Kiskunhalasra és Szekszárdra.

A Múzeumok éjszakáját Balatonszemes központjában, a hajdani postakocsi lóváltó állomáson berendezett Postamúzeum programjához kapcsolódóan töltötte. Júliusban a soproni VOLT, júliusban a velencei EFOTT fesztiválokon és a Visegrádi Palotajátékokon találkozhattak a tárlattal az érdeklődők.

A nyár második felében a Dunántúlt járja be a kiállítás, mely az elmúlt vasárnap Veszprémbe érkezett, a hotel parkolóban állt meg a teherautó. A hétvégi nagy meleg ellenére sokan keresték fel a kiállítást, ismerkedtek a posta történetével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!