Kultúra

2017.01.20. 20:20

A nyomtatott könyv jövője - Kiállítás és irodalmi est a magyar kultúra napján

Veszprém - Méltó módon, könyvkiállítással és sokszínű irodalmi esttel készült az Agóra Városi Művelődési Központ a magyar kultúra napjára.

Leitner Vera

A VMK kiállítótermében a Téglás Téka mutatkozott be Szép magyar könyv című kiállításával, melyet Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatóhelyettese nyitott meg. Külön öröm, hogy az internet uralta időkben is ennyien jöttek el a kiállításra. Ezért is vélem úgy, hogy a könyveknek mindig volt és lesz is helye a világban - mondta el az igazgatóhelyettes.

Grecsó Krisztián író a Mellettem című összművészeti esten Fotó: Balogh Ákos

Téglás Miklós több mint 50 éve Nyíradonyban kezdte el gyűjteni a különleges könyveket, s a gyűjtemény az évek alatt összegyűlt történetek, a hozzáadott érzelmi érték miatt vált igazán fontossá - hangsúlyozta Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros.

A ma Herenden élő Téglás Miklós könyvgyűjtő, könyvbarát, a Téglás Téka gyűjtemény megalapítója saját bevallása szerint fanatikus gyűjtő, aki - időt-energiát nem sajnálva - az ország számos pontján megfordult szenvedélye okán.

A VMK kiállítótermében a Téglás Téka mutatkozott be Szép magyar könyv című kiállításával Fotó: Balogh Ákos

- Akit ez a dolog megfertőzött, annak a génjeiben van, úgysem tudja abbahagyni - mondta el a töretlenül lelkes könyvbarát. - Én egy köldökzsinóron vagyok a könyvekkel, és nem tudok, nem is akarok elszakadni tőlük.

Elsősorban olyan szövegeket hoztunk, amelyekben megáll az idő, s ezek a ki-emelt pillanatok valamiért belénk égnek, de csak utólag érzékeljük azok súlyát - mondta el a magyar kultúra napi ünnepségen Grecsó Krisztián író, aki testvérével, Grecsó Zoltán koreográfussal, Döbrösi Laura énekessel és Kertész Endre csellóművésszel együttműködve varázsolta élővé az irodalom, a zene és a tánc kapcsolatát. A Mellettem című összművészeti est során novellák és tárcák hangzottak el a népszerű írótól, melyek az ifjúság, a szerelem és a generációk kérdését, az élet folyamát jelenítették meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!