Kultúra

2016.08.28. 16:40

A nevetés és a humor gyógyít - Hajdu Steve veszprémi emlékeiről és a közéleti szereplésről

Tihany - A humor gyógyít, a komédiásság pedig lehet művészet. Minden a színvonaltól függ - mondta Hajdu István, közismertebb nevén Steve színművész, akinek a pályafutása stúdiósként a Veszprémi Petőfi Színházból indult.

Varga Róbert

Magassága, alkata, játékstílusa miatt a színművészeti főiskolán azt mondták neki, ötvenévesen találkozik majd a karaktere és a habitusa a megfelelő szerepekkel. Most 45 esztendős, s úgy érzi, jelenleg is jó szerepeket játszhat el.

Fotó: Penovác Károly

Hajdu Steve nemrég Tihanyban, a Bujtor István Szabadtéri Színpadon lépett fel nagy sikerrel a Hatan pizsamában című darabban. Jól ismeri a környéket, a megyét, a sógora Balatonarácson lakik, ő pedig 1990-ben a Veszprémi Petőfi Színházban volt egy éven át stúdiós.

 

Fotó: Penovác Károly

- Debreceni gimnáziumi éveim után azonnal jelentkeztem a színművészeti főiskolára, s a harmadik rostán estem ki. Gondoltam, egy év múlva újra próbálkozom. Kapás Dezső, a veszprémi színház akkori főrendezője hívott a stúdióba, ahol remek csapat jött össze. Innen indult Fekete Ernő, Nyári Oszkár is. Olyan volt számomra az az egy év, akár egy végtelen boldog nap - emlékezett vissza a régi időkre a színművész, aki először A kőszívű ember fiai című előadásban statisztált huszárként. Majd kisebb szerepek után részt vett Kapás Dezső végzős osztályának legendás veszprémi bemutatkozó előadásában, a Bűn és bűnhődésben, amelyben Alföldi Róbert volt a főszereplő. Az akkor vékony dongájú Hajdu István - akit Kálloy Molnár Péter keresztelt Steve-nek - pópát alakított a produkcióban, még arra is emlékezett, hogy Dobos Ildikó az egyik jelenetükben hozzávágott egy felmosórongyot.

Fotó: Penovác Károly

A veszprémi stúdióból aztán egyből felvették a főiskolára, Horvai István és Kapás Dezső osztályába. A színművész azonban mégsem Veszprémben, hanem a Székely Gábor nevével fémjelzett Új Színházban kezdte a pályafutását. Aztán tíz évig a Vígszínház tagja volt. Jelenleg szabadúszó, több színházban játszik. Megjelenése, játékstílusa miatt többnyire vidám szerepeket formál meg. Nem bánja azt sem, ha emiatt beskatulyázzák komédiázó, szórakoztató színésznek. Sőt, még örül is neki.

- Szeretem ezeket a szerepeimet is. A komédiásság is lehet művészet, ha megfelelő színvonalon és minőségben közvetítik a nézők felé. Nem azon múlik ez, hogy az ember tragédiát vagy komédiát játszik. Az a lényeg, a színész megmutassa mindennek a mélységét, üzeneteit. Még akkor is, ha nevettet. Léteznek úgynevezett gatyaletolásos poénok, de azok is lehetnek többrétegűek. A Godot-ra várva című darabban Estragonnak például leesik a nadrágja, ami ugye egy nevetséges helyzet, de ez abban a környezetben és nem az első síkon való gondolkodás közben másfajta humort jelent. Érdekes pedagógiai kísérlet egy társulatnál az, amikor a vidám szerepeket játszó színésznek odaadnak egy nagy drámai szerepet. Elbíbelődik vele, megcsinálja, de a komédiásnak az jelenti az igazi örömet, ha mond egy poént és a néző nevet - mondta Hajdu Steve, aki hosszú évek óta oszlopos tagja a Heti hetes című televíziós műsornak. Ő ezt egyszerre tartja szórakoztatásnak és közéleti szereplésnek.

 

Fotó: Penovác Károly

Úgy gondolja, politizálni mindenkinek kell, mert a szó is arra utal, hogy az ember folyjon bele a sorsát érintő és befolyásoló ügyekbe. Legyen szó a munkáját, környezetét, vagy a lakóhelyét érintő döntésről. Alakítson érdek képviseletet, szakszervezet is ha szükséges, s vegyen részt a köz dolgainak alakításában.

Őt az soha nem zavarta, ha egy művész, közéleti szereplő politizált vagy felvállalta világnézeti véleményét, külföldön is számtalan példa akad erre. Bár a tribünökön való ücsörgést túlzásnak tartotta mindig. Azzal viszont egyáltalán nem ért egyet, hogy mindezekért bárki hátrányt szenvedjen.

- Éreztem már olyat a pályán, hogy azért nem hívtak meg valahová, vagy kerülték a velem való közös munkát, mert a Heti hetes és a csatorna híradója kormánykritikus. Megtörtént velem az is, hogy egy ismerősömön keresztül felkértek egy állami galériába verset mondani, de az ottani igazgató végül visszamondta ezt. Azzal védekezett, együtt voltunk Debrecenben kollégisták és én akkor nagyon megbántottam. Ezért nem szívesen lát ott. Négyszobás kollégiumban laktam, mindenkire emlékszem név szerint, vele nem találkoztam. Sokkal egyenesebb lett volna megmondani, hogy azért nem látunk szívesen, mert ilyen műsorban szerepelsz, és politikai probléma van veled - mesélte Hajdu Steve, aki ennek ellenére vidáman él és gondolkodik. A humorérzéket a szüleitől örökölte, s most is rengeteget poénkodik 86 éves édesapjával.

Fotó: Penovác Károly

Hajdu Steve szerint a nevetés és a humor gyógyít. Ezért nem tartja a színészetet sem munkának. Neki öröm színpadon játszani, látni azt, hogy az emberek kíváncsiak rá. és mosolyt tud csalni az arcukra.

Ez az ő komédiássorsa.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!