Kultúra

2017.01.12. 19:43

A doni áttörés emlékére

Balatonfüred: a város a Don-kanyar hőseire emlékezett

Sági Ági

Csütörtök délután a "Katona a hóban" szobornál gyűltek össze  a Balaton- parti település elöljárói és lakói, hogy a 74 évvel ezelőtt, ezen a napon történt doni tragédiára emlékezzenek. A II. világháború hőseinek és áldozatainak emlékére állított szobor előtt Miklós Ferenc református lelkész felidézte a  Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg felállításának és  tragédiájának történetét.

A második világháborúban 1943. január 12-én kezdődött a Don-kanyarban a szovjet Vörös Hadsereg támadása, amelyben a magyar hadsereg százezer katonájának vesztett nyoma. A keleti frontra kivonuló 207 ezer emberből álló hadsereg fegyverzete és felszerelése hiányos és korszerűtlen volt. Az offenzíva hajnalban, 40 fokos hidegben indult. Az oroszok az arcvonal északi részén, az urivi hídfőállásból törtek ki.

A magyarok ebben az iszonyatos hidegben, megfelelő ruházat és elegendő hadianyag nélkül napokon át hősiesen védekeztek a szovjetekkel szemben, de a túlerő felmorzsolta a magyar ellenállást.  A csatában és az azt követő menekülésben 100- 120 ezer ember veszett el. Csatában estek el, megfagytak, vagy fogságban vesztek oda, pontosan nem lehet tudni. - mondta el Miklós Ferenc, aki Vécsey Aurél A magyar tragédia című verséből is idézett.

Az ünnepi gondolatok után Németh József kisegítő lelkipásztor,  Riczinger József evangélikus lelkipásztor,  és Miklós Ferenc lelkész mondtak ökomenikus imát a Don- kanyar hőseiért és az áldozatokért.

Az ünneplők meghallgatták Illyés Gyula: Ne feledd a tért című versét Szabó Donát, a Lóczy Lajos Középiskola diákja előadásában. A város önkormányzatának nevében Bóka István polgármester és Hári Lenke alpolgármester helyezte el koszorúját a szobornál, de civil szervezetek képviselői és magánszemélyek is letették az emlékezés virágait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!