Kultúra

2015.11.29. 18:19

A Dél Keresztje a látóhatár felett - Ladányi Tamás asztrofotós kiállítása nyílt a Szaléziánumban

Veszprém – Advent első vasárnapján Ladányi Tamás fotóiból nyílt kiállítás a Szaléziánumban, ahol az asztrofotós előadást tartott.

Balla Emőke

A kiállítás címe: Dél Keresztje a látóhatár felett, amelynek apropóját az adta, hogy Ladányi Tamás szeptemberben Ausztráliában vendégeskedett az ausztráliai magyar nagykövetség meghívására. Mint mondta, az ausztráliai magyar nagykövetség munkatársai látták a munkáit, országimázs jellegűnek tartották, ez különösen megtisztelő számára. Az asztrofotós képeiből Canberrában, a Brit Nemzetközösség Természettudományi Múzeumában rendeztek kiállítást. Érkezése napján már a Namadgi Nemzeti Park sötét egén köszöntöttek rá az ismerős déli konstellációk a Dél Keresztjétől a Magellán-felhőkig. Ha már Ausztráliában járt, megnézte a kontinens egét, hozott képeket, ráadásul olyan csillagokról, csillagképekről, melyek a mi féltekénkről, a mi hazánkból nem látszanak. Véleménye szerint a legérdekesebbek egyike a déli Tejút látványa, a déli félteke égboltja egzotikus látnivalókat kínál az északról érkezők számára. Később, egy Erdélyből származó család invitálásának eleget téve, az Új-Dél-Walesben található Murrumbateman település mellett találkozott ismét a déli Tejúttal.  A vendéglátója háza mellett magasodó, emblematikus formájú, százéves korú eukaliptusz szinte kínálta magát az éjszakai fotózás kulisszájaként. Az ég minőségére jellemző, hogy a még a hozzávetőleg harminc kilométerre fekvő főváros fényburája sem nyomta el a Tejút fényét, ami gyönyörűen kirajzolódott a kiszemelt fa sziluettje felett.

A Szaléziánumban nyílt kiállításon láthatók ausztráliai fotók, és veszprémiek, többek között egy ködös, amiről Nagy Károly apátkanonok is beszélt a megnyitón. Misztikusnak nevezte a ködbe vesző, lebegő várat, melyről az Ószövetség és az Újszövetség gondolatai egyaránt eszébe jutottak. Mintha leszállna az égből az új Jeruzsálem, mondta megnyitójában. Belenézhetünk a végtelenbe.

Ladányi Tamás előadásában beszélt az ausztráliai útról, földrajzi, csillagászati értelemben, másrészt a betlehemi csillagról. Sokan tudják, a vallás számára mit jelent ez a csillag, az előadó csillagászati szempontból ismertette annak jelentőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!