Kultúra

2012.08.28. 09:09

Goafesztivál: A béke bakonyi bulija

Nagytevel - A maga stílusában az ország egyik legjelentősebb szabadtéri rendezvényének tartják a Bakony Fesztivált, amelynek hosszú évek óta a település festői strandja ad otthont.

Szabó Péter Dániel


Sajnos a goa kifejezés az utóbbi időben Magyarországon és szerte a világban is negatív felhangot kapott, ezért a zenei stílust illetően inkább a pszichedelikus trance elnevezést szeretik használni az évtizedes múltra visszatekintő fesztivál szervezői.

- Alapvetően egy India-központú, a természethez visszanyúló stílusról van szó. A bulik sem csak a szórakozásról szólnak, hanem egyfajta életfelfogást tükröznek. A vizuális élményt garantáló színes, látványos installációk is fontos részét képezik a fesztiválnak, szemben a többi elektronikus zenei rendezvénnyel, amelyeket akár egy hang- és fénytechnikai rendszerekkel jól felszerelt csarnokban is tető alá lehet hozni - mondja Prém Bence, aki negyedik esztendeje felel a 12 éves múltú dzsembori szervezéséért.

A háromnapos fesztiválnak idén nyáron is a nagyteveli tó festői szépségű strandja adott otthont. Hiába az országos elismertség - továbbra sem állnak mögöttük nagy támogatók és multinacionális cégek.

- A fent említett életfelfogás, valamint a strand adottságai miatt is ezerben maximáltuk a résztvevők létszámát, ennél több embert nem bír el a terület. Ez a látogatói létszám egyébként sem generál olyan forgalmat, ami felkeltené a nagyobb cégek figyelmét, s amit ne lehetne megoldani saját költségvetésből - jegyzi meg Prém Bence. Hozzáteszi, a Bakony Fesztivál külön érdekessége, hogy évente egy hétvégére összehozza a pszichedelikus trance különböző, s egymással nem épp rózsás viszonyt ápoló klikkjeit.

Talán az egyedülálló hangulat teszi mindezt, hiszen itt rengeteg vallási jelkép is megjelenik, sok látogató például a buddhizmus mellett kötelezte el magát.

- Kis túlzással szertartásnak is titulálhatjuk a rendezvényt, a dj-pultot például az itt használt szlengben oltárnak is nevezik. Mi is úgy próbáljuk összeállítani a fellépők névsorát és sorrendjét, hogy meglegyen az íve a bulinak. A szettek végén meg is tapsolják a fellépő dj-ket a résztvevők, ez hagyomány itt a Bakonyban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!