Kultúra

2012.03.23. 16:32

A tű, a fonal és a papír mestere

Pápa - Színes fonalba álmodja az őt körülvevő világot Gerencsér Hajnalka. A tehetséges, és rendkívül kreatív hölgynek a minap kézimunkáiból, fonalgrafikáiból nyílt kiállítása a Munkácsy iskola aulájában.

Nagy Imre

Cérnák, fonalak, tűk, hungarocell, minták és grafikák: ennyi kell csupán ahhoz, hogy szinte térhatású alkotások szülessenek a tárgyban. Vagy mégsem csak ennyi?

Hajnalka mintegy tíz éve foglalkozik a fonal-technikával. Előbb saját rajzait, majd Borbély Lajos egyvonalas grafikáit alkotta újjá, formálta saját ízlése szerint. Mint mondta, második kiállításának színhelye nem véletlen, hiszen kisiskolásként itt kapott kedvet a kézimunkához Megyeriné Borsó Éva tanárnőtől. Mostani kiállítását egy másik volt munkácsys, Borbély Lajos művész-tanár nyitotta meg, aki Hajnalka fantáziájára, kísérletező kedvére hívta fel a figyelmet. Tény, hogy a kiállító számos technikával kísérletezett, erről első kiállítása is árulkodik. Az egyvonalas grafikák művésze bírta rá arra, hogy saját rajzait alkossa újjá a népszerű formával.

Művészet? Valószínű nem az. De talán nem is ez a cél, a látvány önmagában is szívderítő, a munkák pedig bármelyik otthont díszíthetik. Ám Hajnalka itt nem áll meg: tagja lett a 12-es színkörnek, ahol portrérajzolást sajátít el, illetve tudását a hagyományos nyári képzőművészeti szabadegyetemeken is gyarapítja. Tárlata április 4-ig látható az iskola aulájában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!