Kultúra

2011.12.24. 11:00

Kézműves foglalkozások a tihanyi Levendula Házban

Kézműves foglalkozásokkal várják a látogatókat a téli szünetben Tihanyban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóközpontjában, a Levendula Házban.

MTI

Az alkotó kedvű gyermekeket és felnőtteket december 26. és 30. között délelőtt 10-től várják a Belső-tó partján található látogatóközpontba, ahol elsajátíthatják például a levendulazsák-varrást, a szerencsebonbon- és teatasakkészítést - tájékoztatta az MTI-t Kopek Annamária, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság turisztikai osztályvezetője.
   
A fokozottan védett Tihanyi-félszigeten található Levendula Ház látogatóközpont - amely elnyerte "Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2011" címet - minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a félsziget múltját és jelenét: a vulkánok világát és a levendulatermesztést. A beruházás teljes költsége 340 millió forint volt, amelyhez a nemzeti park uniós pályázaton 85 százalékos támogatást nyert, a maradék 15 százalék önrészt pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium biztosította.
   
Az egész évben nyitva tartó, közel hétszáz négyzetméteres Levendula Ház Látogatóközpontban - amely 2011 nyarán nyitotta meg kapuit - három tematikus interaktív kiállítás, egy száz fő befogadására alkalmas előadóterem, természetismereti foglalkoztató és egy információbázis kapott helyet. A létesítmény fűtését talajvíz-hőszivattyús rendszerrel és napkollektorokkal biztosítják, fosszilis energia felhasználása nélkül. 
    
A  Magyarország első tájvédelmi körzetében található központ tárlatai bemutatják a Balaton-felvidék és a Tihanyi-félsziget különleges természeti értékeit, élővilágát, és bevezetnek a levendulatermesztés kultúrájába. A kiállításokon a többi között geológiai óra, hőforrásokat, gejzíreket bemutató terepasztal, és levendulaolaj-lepárló segítségével adják át a tudományos ismereteket szórakoztató módon.
   
A kézműves foglalkozásokról bővebb információ a www.bfnp.hu oldalon található.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!