Szélsőséges időjárás

2024.05.28. 18:00

A jég időnként hatalmas károkat okoz (videó)

Nem túl gyakori a jégverés, ám amikor egy-egy területet elér, ott mindig komoly károkat okoz. Számos esetben épületek és járművek sérülnek.

Szijártó János

Egy tapolcai karosszériaszerviz vezetőjét arról kérdeztük, hogy mennyibe kerül a javítás, ha jégeső okozott benne kárt. Lovász Róbert úgy fogalmazott, hogy a sérülés mértéke és a gépjármű típusa határozza meg a javítás költségeit. – Nálam idén még nem jelentkeztek ilyen problémával, de a tavaly augusztusi jégverés után jó néhányan. Akkor a legmagasabb összegű javítás 1,7 millió forintba került. Egyébként jégkár esetében egy számítógépes programmal állapítjuk meg azt, hogy mennyi és milyen mértékű a sérülés az autón és ennek megfelelően kezdődhet a karosszériaelem javítása, vagy indokolt esetben a cseréje. Ha egy átlagos személygépkocsit nézek, akkor az új motorháztető ára 300 ezer forint körül mozog, az a festéssel, beépítéssel együtt nagyjából 500 ezer forintjába kerül a tulajdonosnak. Ezért javaslom mindenkinek a cascót, mert a jég ellen semmi nem véd meg, ha útközben találkozunk vele – mondta Lovász Róbert. 

A jég komoly károkat okozhat a karosszériában, főleg ha a sérült alkatrész cseréje, festése szükségessé válik. A képen egy karosszéria elem festése látható
A jég komoly károkat okozhat a karosszériában, főleg, ha a sérült alkatrész cseréje, festése szükségessé válik. A képen egy karosszériaelem festése látható
Fotó: Szijártó János / Napló

A szakember úgy vélte, ilyen esetben az a legjobb megoldás, hogy haladunk tovább a forgalommal, annak tempója szerint, mert ha megállunk, akkor egy ráfutásos balesetet kockáztatunk. Út menti fa alá sem érdemes beállni, mert azt meg kidöntheti a szél, ahogy arra volt már példa. Kiszállni eleve nem szabad takargatási céllal, mert akkor saját testi épségünket veszélyeztetjük, és a ponyva sem védi meg a karosszériát egy intenzívebb jégesőtől. A legjobb egy fedett helyet, például közeli benzinkutat keresni, ha van rá mód.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában