Kultúra

2011.11.03. 09:21

Szókrátész védőbeszéde: újra aktuális a darab

Balatonfüred - Haumann Péter Szókratész védőbeszéde című színházi estjével lépett fel a balatonfüredi Anna Grand Hotelben.

Szabó Zsuzsanna

Ki volt Szókratész? Ki volt az az ember, aki egész életében az erényre és a világ bölcs megismerésére tanította az ifjúságot, hazug vádlói - Melétosszal az élen - mégis halálra ítélték? Aki meghalt meggyőződéséért, hitéért, azért, hogy az utókornak példát állítson?

Haumann Péter hosszú évtizedek óta játssza már ezt a darabot, ahogy ő fogalmazott, "jelenséget", és az országot járva hirdeti az ókori filozófus tanítását a ma emberének.
 
- Nem vitás, lassan hozzáöregedtem a szerephez - mondja mosolyogva. Hiszen a színész ma annyi éves, mint Szókratész volt halálra ítélésekor. Ám játéka közben pillanatra sem látszik rajta a kor, talán csak a filozófust halálra ítélését követő csendben, hóhérai szavainak súlya alatt. Bár Szókratész akkor sem az elkerülhetetlen eljövetelétől félt - a halált gyógyulásnak tekintette-, hanem az igazságba és bölcsességbe vetett hitének porba hullása miatt tört meg.


 
- A nyolcvanas évek végén úgy gondoltam, Szókratész védőbeszédét nem kell már többször elmondanom. S mégis! Ma még nagyobb szükség van rá,  mint  valaha - vallja a szerepről a színész. Haumann Péter kellékek és sallang nélküli letisztult előadását, gyakran megrázó szavait néma csönd követte. A bírák szerepét is betöltő közönség sokszor bűnösnek érzi magát, mikor végignéz a nézők sorain igazságot és válaszokat kereső tekintetével. Az önmagát védő filozófus "vádló" szavai hatnak. Bűnös mindenki, aki az igazságot nem ismeri fel.
 
A színész a balatonfüredi Anna Grand Hotel gyönyörűen kivilágított, impozáns dísztermében lépett fel Vándorfi László, a Pannon Várszínház és Lengyel Ernő, a hotel ügyvezető igazgatója köszöntőjét követően. Az előadás után a nézők egy része a hotel borharapója felé vette útját, ahol finom balatoni borok kóstolása mellett elmélkedhettek a mű mondanivalóján. S mily stílusa van a sorsszerűségnek! A szürkebarát palackján megcsillant Hamvas Béla A bor filozófiája című művének egy idézete.

A tudós, filozófus Arisztotelész mondta egykor Szókratészről, hogy mélyen hitt az igazság tanulságában és győzelmében. Hitte, hogy jellemével, halálával példát mutat az emberiségnek, hozzájárul egy igazságosabb, bölcsebb világ kialakulásához. Nemcsak szavai, tette is bizonyította nagyságát.
De ma, kétezer-négyszáz évvel halála után vajon ki az, ki jellemének tisztaságáért, az igazságért méltósággal maga ürítené ki azt a bizonyos méregpoharat? 

A Pannon Várszínház még négy darabot hoz, illetve mutat be az Anna Grand Hotel közönségének: a következő előadás novemberben Eszenyi Enikő önálló estje lesz, A gyönyörben nincs középút címmel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!