Kultúra

2011.10.27. 18:22

Világhírűvé vált előadás

Veszprém - November 8-án a Hattyúk tava című előadást mutatja be a Veszprém Arénában a Moszkvai Városi Balett.

Szabó Zsuzsanna

A társulat három előadással érkezett Magyarországra. A hattyúk tava mellett a Rómeó és Júliát, valamint A diótörőt mutatják be a fővárosban. Veszprémben a Hattyúk tavával lépnek fel, amit két további vidéki helyszínen - Szombathelyen és Debrecenben - is előadnak.

A Moszkvai Városi Balett társulatát 1988-ban alapította a neves orosz koreográfus, Viktor Szmirnov-Golovanov. Vállalkozását a posztszovjet orosz rendszerváltás kulturális élete egyik legszebb gyümölcsének nevezik, hiszen állami támogatás nélkül, teljesen magánforrásokból jött létre és működik mind a mai napig. Debütálásukra 1989-ben került sor a dél-koreai fővárosban, Szöulban. Azóta az egyik legtöbbet turnézó orosz zenés színházi társulattá nőtte ki magát. Alapítása óta fellépett Ciprustól kezdve Hollandián, Hongkongon, Írországon, Izraelen keresztül Japánig, és nem utolsósorban Oroszország nemzeti hangversenytermeiben és fesztiválszínpadain. Legnagyobb sikereiket Nagy-Britanniában érték el, ahol az elmúlt két évtized során több mint nyolcszáz alkalommal tettek eleget a közönség meghívá- sának.

A Veszprém Arénában november 8-án bemutatandó  Hattyúk tava Pjotr Iljics Csajkovszkij első balettja, a balettirodalom egyik legtöbbet játszott darabja. A szövegkönyvet a romantikus balettszövegek mintájára dolgozták ki, amit egy régi, orosz népmese ihletett. Első magyarországi bemutatóját 1951-ben tartották.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!