Kultúra

2011.08.24. 10:33

Rajzzal az önkifejezésért

Veszprém - Kísérleti terápia indult a megyeszékhelyen, kreativitással segítik a pszichiátriai betegeket önmaguk jobb elfogadására.

Tiger Szabolcs

- A jobb agyféltekénk a kreativitásunk, az önkifejezésünk működtető motorja, ám a legtöbb embernél a bal félteke logikus gondolkodása, illetve a mostani világ hatásai elnyomják ezt az oldalunkat - mondta el Bajczi Marianna, a jobb agyféltekés rajztanfolyam egyik terapeutája hétfőn, a Hóvirág utcai nappali gondozó egyik foglalkozó termében.

- Itt Veszprémben kísérleti jelleggel a pszichiátriai betegeknél próbáljuk ki a módszerünket és remélem hasonlóan jó eredményeket érünk el, mint az egészséges embereknél. A terápia csak rajzfeladatokból áll, a résztvevők ön- és választott portrékat készítenek, miközben elsajátítják a jobb agyfélteke tudatos használatát. Ha ezt a technikát sikerül beépíteniük a mindennapjaikba, az egész életükre kevező hatással lesz.
 
- Egy éve indítottam el a vállalkozásomat, hogy egy új, alternatív módszerrel segítsek az embereknek - tette hozzá Zabó Kitti, a rajzterápiát a városba hozó kft. vezetője.  - Az országban már több helyen indítottunk tanfolyamokat, az eredmények eddig rendkívül biztatóak. Ahogy a többi városban, úgy itt is szeretnénk az öt nap alatt elkészült rajzokból egy kiállítást szervezni, a helyszín azonban még nincs meg egyelőre.


 
- A produkció, a rajzolás jótékony hatását régóta ismeri a pszichológia, az itt kipróbált módszer azonban tovább megy a megszokott technikánál - vélte Veres Zsuzsa pszichiáter, aki maga is csatlakozott a résztvevőkhöz. - Most 16 személlyel indult el a program, egészséges és mentális betegek is vannak itt vegyesen. Szerettük volna a nyugdíjasokat is bevonni, ám ők kevésbé voltak mozdíthatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!