Kultúra

2011.06.28. 17:23

Kovács Zoltán: teljes mértékben szabad a sajtó

A kormányzati kommunikációs államtitkár szerint a Freedom House (FH) hétfőn közzétett jelentése figyelmen kívül hagyja az Európai Bizottság megállapításait a magyar médiatörvényről, és ellentmond a jogvédő szervezet saját, májusi sajtószabadság-jelentése Magyarországról szóló állításának is. Kovács Zoltán az MTI-nek azt mondta: Magyarországon a sajtó teljes mértékben szabad, semmi ok a megfogalmazott aggodalmakra.

MTI

Magyarországon az általa vizsgált hét kategória közül négyben állapított meg visszalépést a közép- és kelet-európai országok, valamint a volt Szovjetunió tagállamai demokratikus fejlődésének tavalyi fejleményeit értékelő, Nations in Transit 2011 című, hétfőn közzétett éves jelentésében a Freedom House. A washingtoni központú, független nemzetközi jogvédő szervezet jelentése egyebek mellett azt állapította meg, hogy az EU-tagország Magyarországon a demokratikus kormányzásban és a média függetlenségében jelentős "visszaesés" történt.
   
A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a FH-jelentés abból a szempontból meglepő, hogy ellentmond a szervezet saját, májusi, sajtószabadságról szóló jelentésének, amelyben "egyértelműen le van írva, hogy Magyarországon a sajtó szabad".
   
Kovács Zoltán felidézte, január elején olyan címlapokkal jelentek meg lapok Magyarországon és Nyugat-Európában, amelyek azt vizionálták, hogy megszűnt a sajtószabadság Magyarországon. Az azóta eltelt időszak és a jelen állapot is azt mutatja azonban, hogy Magyarországon a sajtó teljes mértékben szabad, és semmi ok a megfogalmazódó aggodalmakra - jelentette ki.
   
Ugyanakkor a FH-jelentés - folytatta - nem meglepő abban az értelemben, hogy "egyértelműen és tendenciózusan tükröződik benne" az év első részében Magyarországgal kapcsolatban tapasztalt, "szisztematikusan felépített szempontrendszer", amely alapján mindennek a lehető legnegatívabb olvasata van. A jelentésnek a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos megfogalmazásaira az államtitkár úgy reagált: a FH figyelmen kívül hagyja az Európai Bizottság megállapítását, amelyben a testület rögzítette, hogy a médiatörvény minden szempontból megfelel azoknak az európai értékeknek, amelyek az unióban a sajtó szabályozásával összefüggésben megjelennek. Kovács Zoltán megjegyezte azt is, hogy a médiatörvény rendelkezései alkalmazásának nagy része július 1-jétől hatályos, vagyis a jogvédő szervezet jelentésében foglaltak vélekedéseken, nem pedig tényeken alapulnak.
   
Kitért arra is, "nem emlékszünk arra", hogy a 2006-os eseményekkor - "a csalással megnyert választásokkor", a rendőrök utcai brutalitásakor, az arról tudósító újságírók rendőrök általi zaklatásakor - az aggodalmak ilyen élesen jelentek volna meg a FH vagy más szervezet kinyilatkoztatásaiban.

A Napló dossziéja a médiatörvényről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!