Kultúra

2011.03.16. 08:37

Kedvenc gyilkosaink - Hajmeresztő premier a Sédben a Pannon Várszínháztól

Veszprém - A meleg fodrászmester, a kikapós fodrásznő, a kleptomán, elkényeztetett úrinő, vagy a vonzó régiségkereskedő? Lehet választani, ki a kedvenc gyilkosunk, s a történet aszerint alakul, a Pannon Várszínház színpadán.

Németh F. Bernadett

A detektívregények alternatív befejezési lehetősége több évtizede megjelent a piacon, s akinek volt elég önuralma ahhoz, hogy a könyv végén csak azt a verziót olvassa el, amelyik számára szimpatikus volt, biztosan elégedetten tette le a kötetet. (Én kíváncsi persze valamennyit elolvastam, ami kissé elvette a formabontás varázsát.) A DVD-k megjelenésével a filmek végét is a magunk ízlése szerint alakíthattuk, s íme, most már a színpadon is az történhet, amit a néző kíván. Vagyis, amit a több néző szeretne. A Pannon Várszínház új kamaradarabja, a Hajmeresztő ilyen történet.

Adva van egy békés fodrász szalon, ahol a meleg tulajdonos folyton csicskáztatja a bájait cseppet sem elkendőző alkalmazottját. A sok derűre okot adó figura hamar a közönség kedvence lesz. Pedig akár gyilkossá is válhat (ha ők is úgy akarják). A kellemes délutánba egy érdekes idegen érkezik, aki feltűnően zaklatott, időnként suttog a kékhajú fodrásznővel, majd egy még izgatottabb nő, úriasszony, akiről azt hisszük, a szeretőjétől érkezett, s aki butácska, de azt annyira szembeötlően teszi, hogy azt sejteti, tán csak nem megjátssza? Aztán ott van a két, hétköznapi figurának tűnő vendég, akikről kiderül, hogy rendőrök, miközben megismerjük - legalábbis a szereplők elmondásaiból - a későbbi áldozatot is. Mindenki gyanús, mindenkinek jó oka és lehetősége van a gyilkosság elkövetésére. A rendőr hadnagynő bevonja a nyomozásba a közönséget, mint szemtanút, emlékeiket hívja segítségül az eset felgöngyölítéséhez, majd véleményét is kéri: ki lehet a gyilkos? S akit a legtöbben annak tartanak, az lesz az.

A Pannon Várszínház kamara előadásának premierje parádésra sikerült, s ez a kulcs szereplők remek előadásának köszönhető. Tony Whitcomb-ot, a meleg fodrászt alakító Varga András Zoltán egyszerűen zseniálisan formálja a figurát: az eltúlzott mozdulatok, mimika ugyan sztereotípiákra épül, ám a színész olyan szeretnivalóan prezentálja őket, hogy eszünk sincs megbotránkozni. Ugyancsak mellbevágó alakítás a sikoltozó, ostobácska szenátorné alakja, szinte várja a néző, hogy Kiss Barbara mikor szólal meg a hangján.
Nem könnyű a feladata a többi szereplőnek sem, hiszen az előadást a szünet után a nézők irányítják, nem tudhatják előre, milyen kérdéseket kapnak a nyomozás során, így válaszaikat szerepeiknek megfelelően kell rögtönözniük.

Ugyancsak központi szerepe van a Victoria Rossetti rendőrhadnagynak, akinek muszáj a nézőket addig terelgetni a megfelelő irányba, hogy a darab ne essen ki keretei közül. Oravecz Editnek sikerül a feladat.

A nyomozás természetesen sikerrel jár, a kiválasztott színész előadja jó okait a gyilkosságra, de a hadnagy úgy engedi el a tanúkat: azzal a tudattal hajtsák álomra a fejüket, hogy a szereplők bármelyike lehet gyilkos, ha úgy akarják.

 

Paul Portner: Hajmeresztő című bűnügyi társasjátékát Kiss Dávid állította színpadra, jelmeztervező Justin Júlia. A Pannon Várszínház legközelebb március 17-én este fél nyolckor játsza a Séd filmszínházban, majd március 20-án délután ötkor Balatonfüreden az Anna Grand Hotelben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!