Kultúra

2010.05.19. 05:31

Sok rossz között egy kis jó - Péterfy Gizella három díjat is kapott a közelmúltban

Balatonkenese - Rögtönzött kiállítás fogad Péterfy Gizella festőművész, szobrász házában. Felháborodva meséli, hogy egy héttel előbb leszedték a képeit a helyi művelődési házban, mint ameddig a kiállítás meg volt hirdetve.

Deák Dóra

Péterfy Gizella festő- és szobrászművész egyik szobája leégett húsvét előtt, benne festményekkel, grafikákkal, szobrokkal.

- A kár több millió forintos, hiszen nem csak a saját alkotásaim égtek el, hanem a művész kollégáktól kapott remekművek is, amelyek egy részét már senki nem pótolhatja - fogalmaz elkeseredve a művész, akinek a tűzkárra való tekintettel nyílt jótékonysági tárlata a helyi művelődéi házban, így a műkedvelők rendkívül kedvezményesen vásárolhattak képet.

A tárlat május 15-ig lett volna nyitva, azonban amikor hétfőn a művésznő meg szerette volna mutatni vendégeinek a kiállítást, szomorúan tapasztalta, hogy a képeit már leszedték.

- A művelődési ház igazgatója azzal magyarázta a korábbi zárást, hogy elfelejtett egy másik kiállítást, ami aznap nyílik. Még neki állt feljebb, hogy kérdőre vontam - mondja felháborodva, folytatva, hogy a sok rossz között azért jó is történt vele mostanában.

Nemrégiben megkapta az alternatív Munkácsy díjat, Veszprém megye díját és a pénzjutalommal járó Berki Viola-díjat, ami nagyon jól jön jelenleg a Székelyföldről származó művésznek, aki a kilencvenes években telepedett le Kenesén.

Kezdetben csak festészettel foglalkozott, festői munkásságának legjellemzőbb mozgatója, fő tematikája az emberalak. A festői életmű egyik fejezetét a Biblia inspirálta képek jelentik.

- Hiszek Istenben, enélkül nem is lehet létezni. Hinni kell valamiben, hogy a nehéz időkben legyen mibe kapaszkodni - mondja, Péterfy Gizella, akinek a portrék alkotják életművének másik jelentős csoportját. A portrékon családtagok és barátok, kortársak arcképei jelennek meg. Szobrászkodással a nyolcvanas évek óta foglalkozik, többnyire portrékat készít emlékezetből.

- Az első szobrot a fiamról, Boldizsárról készítettem. Emlékszem 18 éves lehetett, amikor épp indult valahova és akkor eszméltem rá, egyik pillanatról a másikra, úgy meg nőtt, hogy észre se vettem. Akkor rögtön lementem a műterembe, kerestem egy állványt és elkészítettem a portréját. Utána pedig a lányomról, Virágról is csináltam emlékezetből egy portrét, majd édesanyámról. Kezdetben tíz szobrom volt, amit kiállítottam.

Jelenleg a művész minden idejét a ház körüli teendők töltik ki, de amikor teheti, akkor fest és szobrászkodik is.

- A festékeket már megvettem, nyáron a Balatont fogom festeni. Nyáron szerettem volna Erdélybe utazni, de a ház miatt, majd csak szeptemberben megyek ki, mert akkor nyílik egy kiállításom Sepsiszentgyörgyön.

 

Péterfy Gizella 1943-ban született Marosvásárhelyen.

1963 és 1968 között a Képzőművészeti Főiskola hallgatója, Bernáth Aurél növendéke.

Monumentális, térbe kilépő alkotásai az ország különböző városainak könyvtárait, iskoláit, kulturális központjait, templomait díszítik. Több köztéri alkotásnál egykori férje, Kő Pál munkáinak kifestésével vállalt kreatív, de háttér szerepet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!