Külsővat

2015.10.09. 19:42

Boross Péter: az önkormányzatiság létezésünk alapja

Külsővat - A magyar önkormányzatiság létezésünk alapja, történelmi megmaradásunk feltétele – hangsúlyozta Boross Péter egykori miniszterelnök a külsővati önkormányzat megalakulásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Polgár Tibor

A falu művelődési házában a korábbi államfő úgy fogalmazott, a magyar hagyományokban az önkormányzatiságnak mindig rendkívül nagy szerepe volt. – Az önkormányzatiság szerepvállalást jelent. Az önkormányzatban szerepet vállalóknak szolgálniuk kell azt a közösséget, amelyik megválasztotta őket erre a célra. Úgy látom, Külsővaton ezzel nincs gond. Akik itt a falu vezetésében dolgoznak, azok harmóniában, egységben vannak, és ez nagyon fontos, csak így lehet eredményes munkát végezni – fűzte hozzá Boross Péter.

Az ünnepség résztvevőit Aczél Péter polgármester köszöntötte

Aczél Péter külsővati polgármester beszédében elárulta, negyed évszázaddal ezelőtt azt hitték, sokkal gyorsabban és könnyebben megy majd a beletanulás az önkormányzatiságba. – Azóta sokat fejlődtünk, de bőven van még mit tenni – jegyezte meg a falu első embere, aki annakidején Budapestről költözött Külsővatra. Mint mondta, sokkal jobban szereti jelenlegi lakhelyét, mint bármelyik más települést. – Az alapszolgáltatások, a szükséges infrastruktúra itt is rendelkezésre áll. Ráadásul nyugalom, friss levegő és reggeli madárcsicsergés boldogítja az életünket, szemben a nagyváros szennyezettségével, zajával – fogalmazott Aczél Péter.

Boross Péter úgy fogalmazott, a magyar hagyományokban az önkormányzatiságnak mindig rendkívül nagy szerepe volt Fotó: Polgár Tibor

Az verssel és zenével színesített ünnepségen Boross Péter emléklapot nyújtott át a helyi önkormányzat fennállásának 25 éves időszakában szerepet vállaló polgármestereknek, képviselőknek, jegyzőknek. A rendezvényen megemlékeztek Horváth Balázs néhai belügyminiszterről, az Önkormányzati Törvény előterjesztőjéről, hajdani külsővati lakosról, akit emlékbeszédében Hermann István, a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója tisztességes embernek és igazi demokratának nevezett. Ezt követően a kultúrház udvarán felavatták Horvát Balázs emléktábláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!