Külföld

2010.02.23. 08:43

Iránban elfogták egy szunnita lázadócsoport vezérét

Teherán - Iránban elfogták egy szunnita lázadócsoport vezérét, akit Teherán azzal vádol, hogy számos merénylet értelmi szerzője volt - jelentette kedden az iráni média.

MTI

A hírszerzési és biztonsági ügyek minisztériumának közlése szerint Abdolmalek Rigit, a Dzsundallah szunnita lázadócsoport vezetőjét két társával együtt tartóztatták le - számolt be a Farsz hírügynökség.

Az al-Alam arab nyelvű  hírcsatorna értesülése szerint Rigi és társai az ország délkeleti részén kerültek a biztonsági erők kezére. 

Később egy iráni parlamenti képviselő az IRNA hírügynökségnek arról számolt be, hogy a három férfi egy repülőgéppel utazott Pakisztánból egy arab ország felé. Amikor légi jármű a Perzsa-öböl fölött repült parancsot kapott arra, hogy szálljon le Iránban. A képviselő elmondása szerint a gép átkutatása során fogták el Rigit.

Azt továbbra sem tudni, hogy pontosan hol történt Rigi és két társának elfogása. Az sem ismeretes, hogy milyen típusú gépen repült a szunnita lázadócsoport vezére.   

A Dzsundallah az évtized elején alakult beludzs törzsek tagjaiból Irán délkeleti, Pakisztánnal és Afganisztánnal szomszédos vidékén. Harcot folytat a síita vezetésű iráni rendszer ellen. Azt hirdeti, a szunnita beludzs etnikummal szembeni hátrányos megkülönböztetés és más jogtalanságok ellen harcol. Noha a beludzsok három ország - Irán, Pakisztán és Afganisztán - területén élnek szétszórva, a Dzsundallah céljai között nem szerepel az Irántól való elszakadás.

Teherán azt állítja róla, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, de szakértők szerint nincs erre utaló jel. Az iráni vezetés szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia támogatást nyújt a csoportnak, mert ezzel is gyengíti a teheráni rendszert, amit Washington és London cáfol. Teherán úgy véli: a Dzsundallah fegyveresei pakisztáni területen bújnak meg, és onnan indítják rajtacsapásaikat iráni célpontok ellen. Ezt az állítást Iszlámábád visszautasítja. 

A lázadószervezet az elmúlt években számos merénylettel és emberrablással hívta fel magára a figyelmet. Legutóbb tavaly októberben a délkelet-iráni Szisztán-Beludzsisztán tartományban  hajtott végre öngyilkos támadást a Forradalmi Gárda ottani parancsnoksága ellen. A merényletben több mint negyven ember halt meg, köztük 15 forradalmi gárdista.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!