Kolontár

2015.10.04. 12:17

Sokan zarándokoltak el a misére, majd ittak a csodatévő vízből

Kolontár - A Teremtőnek szüksége van a teremtményre, hiszen rajtuk keresztül hajtja végre cselekedeteit. Szeptember utolsó vasárnapján sokan zarándokoltak el a Szentkút miséjére.

Tisler Anna

Szijártó László, a pápai Szent Benedek Plébánia plébánosa a mise előtt elmondta, egy hívő a héten érdeklődött nála arról, hogy mi lesz, ha a mise idején esik az eső.

- Azt válaszoltam, ne aggódjon, Szűzanya mindent elintéz. Az elmúlt 15 évben egyszer esett az eső, de Szűzanya akkor is védett bennünket. Esernyők alatt állva vettünk részt a misén - emlékezett a plébános.

Egy hálás nagymama kisunokája életben maradásáért mondott köszönetet, majd az atya megáldotta azt az emléktáblát, amelyet a család elhelyezett a kútnál.

- Tavaly október elsején született Boglárka mondta a meghatott nagyszülő. Súlyos állapotba került, oxigént kapott, az orvosok semmi jóval nem bíztattak. Akkor október első vasárnapján volt itt a mise. Felajánlottuk Boglárkáért. A kicsi aznap vért kapott. Este már jól volt, az orvosok mondták, reménykedhetünk. A kislány egészséges, szépen fejlődik.

A Szentkútnál tartott misén sokan részt vettek. Csodatévő erőt tulajdonítanak a kút vizének

A szentmisét Szijártó László és Fodor János, Devecser plébánosa az évközi 26. vasárnapon a betegekért és a rászorulókért ajánlotta fel és kérte a Szűzanya segítségét.

- A Szentírás vasárnapján tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mennyire része életünknek a Biblia? - szólt László atya. - Csak egy könyv a polcunkon, vagy rendszeresen forgatjuk, olvassuk, vigasztalást nyerünk abból? Helyesen értelmezzük az abban írottakat? Ha vétkeztél, vágd le kezed vagy lábad. Isten valóban azt akarja, hogy megcsonkítsuk magunkat? Beszélgettem egyszer valakivel, aki azt mondta, nem szeretne olyan Menyországba kerülni, ahol félkezű, félszemű, féllábú emberek vannak. Megnyugtattam, olyan helyen senki sem szeretne lenni. Isten nem is azt várja el tőlünk, hogy csonkítsuk meg magunkat, hanem azt, hogy a bűnt irtsuk ki magunkból. Istennek szüksége van ránk. A másik kérdés, egy teremtett hogyan jelentheti ki, hogy a Teremtőnek szüksége van rá? Úgy, hogy a Teremtő rajtunk, hívőkön keresztül jut el az emberekhez. Ha elmegyünk, hogy beteg családtagunkat meglátogassuk, vagy a szenvedő fájdalmát enyhítjük, vigaszt nyújtunk az elkeseredettnek, azt mind ő teszi, rajtunk keresztül. László atya szólt Szűzanya fájdalmairól is. Szűzanyának át kellett élnie az anyák legnagyobb fájdalmát, azt, hogy látják gyermeküket szenvedni, majd meghalni és el kell, hogy temesse őt. Sorsát méltósággal viselte, a legnehezebb pillanatokban sem rendült meg hitében.

A misét követően a zarándokok ittak a kút vizéből.

Kolontári szentkúthoz egy 1805-as feljegyzés szerint már az 1700-as években is rendszeresen jártak zarándokok, akik hittek a kút vizének gyógyerejében. A XX. század első felében élénk vallási élet folyt ott, Anna napkor búcsút is tartottak. Az 1990-es években felújították a kápolnát, és 2003-tól minden év szeptember utolsó vasárnapján tartják a szentmisével egybekötött szentkúti búcsút.

2010. október 4-én a vörösiszap-áradat szabályosan kikerülte Devecser és Kolontár települések között álló szentkutat és környékét. Áment Márton helytörténész könyvet írt az esetről.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!