Kolontár

2016.07.31. 19:44

Ima a gyermekekért

Kolontár – Isten ajándéka a gyermek, az anyaméh drága gyümölcse – mondta Márfi Gyula veszprémi érsek, amikor felszentelte a község határában, a Szentkútnál kialakított imahelyet. A szentmise után a faluban található betlehemi barlanghoz zarándokoltak, ahol a meg nem született magzatokért felállított emlékhelyet is felszentelte az érsek.

Penk Tímea

A Devecser és Kolontár közötti Szentkútnál szervezett szentmisét a Veszprémi Érsekség családpasztorációs irodája, amelyen Márfi Gyula felszentelt egy imahelyet, ahol házaspárok imádkozhatnak gyermekáldásért. Több száz hívő gyűlt össze a Szent Anna-napi búcsúra a kolontári Szentkúthoz.

– Mennyei atyánk, kérjük, szálljon le áldásod erre a helyre, ahol híveid hozzád mint az élet urához könyörögnek a termékenység, a gyermekáldás ajándékáért! Áldd meg azokat is, akik ezt az emlékhelyet kialakították! Hallgasd meg a hozzád fohászkodó testvéreinket, vedd el tőlük a meddőség szomorúságát! – mondta Márfi Gyula. A veszprémi érsek várakozását fejezte egy olyan kor iránt, amelyben a gyermeket váró édesanyára nem azt mondjuk, hogy terhes, hanem azt, hogy áldott állapotban van. Márfi Gyula a családi kötelékek és a gyermeknevelés fontosságáról, valamint a nagycsaládok és nők tiszteletéről is beszélt.

– Az Úr Jézus felemelte a női nemet, neki köszönhető az egyenjogúság, ami hiányzik a zsidó és a muszlim közösségekből – hangsúlyozta az érsek, majd felsorolta Jézus követőinek jelentősebb női alakjait.

– Nagyon fontos, hogy a gyermek megtapasztalja az anyai szeretetet és gyengédséget – hívta fel a figyelmet Márfi Gyula hangsúlyozva, hogy az anyai jóságot nélkülöző nevelés súlyos problémákat okozhat; de imádkozni is meg kell tanítani a gyermekeket. A szentkúti áldás után a veszprémi érsek a kolontári betlehemi barlangnál a meg nem született kisgyermekekért felállított emlékhelyet szentelte fel. Akik átélték a magzatok elvesztését, emléket is hagyhatnak a barlang falán.

– A vízzel történő keresztelés nélkül elhunytak is üdvözülhetnek, ilyenek a hívő emberek magzatai – mondta Márfi Gyula, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a saját magzat megölése, a terhesség-megszakítás súlyos bűn; az Alaptörvény is kifejezi, hogy az élet a fogantatással kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!