Kézilabda

2012.08.09. 05:17

Létszám, minőség - Jó úton a veszprémi utánpótlás

Veszprém - Két esztendővel ezelőtt érkezett Horváth Tibor a megyeszékhelyre, hogy a Barabás KC női kézilabda utánpótlásában dolgozzon. A munkát az átszervezések után is folytatja, mert látja az eredményét.

Novothny Ottó

Heti három-négy edzés volt a penzum két esztendővel ezelőtt a korosztályos női kézilabda csapatoknál Veszprémben. Aztán megváltozott a helyzet.

- A terhelés mellett a létszámmal is voltak gondok, kevesen voltak a lányok, akik ezt a sportágat választották - mondta Horváth Tibor, aki a Barabás KC utánpótlás szakágvezetője volt, most a győriekkel történt együttműködés után az ifjúsági csapat edzője. - Előbbiben gyorsan léptünk: heti nyolc gyakorlásra váltottunk, utóbbival kapcsolatban is tudok számot mondani: akkoriban hatvannyolc játékos kézizett. Ma százharmincan teszik ugyanezt a korcsoportos csapatainkban.

A versenyeztetés is a hagyományos keretek között zajlott.

- Ezen is változtattunk. A juniorokat beneveztük saját bajnokságuk mellett az NB II-be és az ifjúsági alakulat is két pontvadászatban indult. Dupla meccsterhelést kaptak tehát, de remekül helytálltak. Az idősebbek a tizenkettedik helyről az ötödik léptek előre, igaz adminisztrációs hiba miatt két pontot levontak tőlük. Az ifik a kilencedik helyen zártak, a serdülők a negyediken.

Nyilván a felnőtt csapat sikereinek is köszönhető, hogy ma már nem kell "vadászni" a kézilabdázni vágyó gyerekekre.

- Volt eredmény, ami egyértelműen vonzerőt jelentett. Ráadásul első ránézésre a győri együttműködés is kedvező lehet, hiszen a nagyon tehetségesek számára szabad az út a legjobbak közé. Ugyanakkor a népszerűségre mi is rádolgoztunk: általános iskolákkal kötöttünk szerződéseket, még a herendivel is. A fiatalok pedig bizonyítottak: Cell és Balaton kupa győzelem, érmes helyezések más tornákon.

Nem mindenkiből lesz győri szintű klasszis, de a klubnak erre is van megoldása.

- A legjobbakat elviszi az ETO, de azért sok más csapathoz is mentek már játékosaink. Mi igyekszünk mindenkinek helyet keresni, illetve találni és a munkánk minőségét jelzi, hogy első osztályú, vagy NB I/B-s klubok csapataiban egyre több veszprémi kézilabdázó hölgy bukkan fel. A legfontosabb cél, hogy az alapokat szélesítsük, ennek keretében hamarosan az iskolák között is szeretnénk bajnokságot indítani. Emellett nem titok: a mérkőzés nálunk eszköz és egyben cél is, mert csak ezek alapján tudjuk kideríteni, hogy a fiatalok közül kikből lesz kiváló kézilabdázó - fejezte be a beszélgetést Horváth Tibor.

 

Mindenki tudja a saját feladatát

A veszprémi női kézilabdázók utánpótlás szakágvezetője Gyurka János, aki egyben a junior csapatot is rányitja szakmailag. Az ifiknél Horváth Tibor a vezető, míg a serdülőknél Koszorús Katalin a klub egykori remek játékosa. Az iskolai korosztály történéseit Csiszár Miklós irányítja. A stáb tehát adott és valamennyien izgalommal vegyes várakozással tekintenek a győriekkel közös jövő elé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!