Kert

2016.03.29. 07:37

Március végi, április eleji vetés

Veszprém – Amint jobbra fordult kissé az idő és így a hőmérséklet is megemelkedett, márciusban már megkezdődhetett a kis hőigényű növények veteményezése.

Napló információ

– Márciusban, április elején földbe kerülhet a hónapos retek, a spenót, a zsázsa, a korai saláta, a rukkola, az endívia. A zöldborsót, a sárgarépát, az édesköményt, a petrezselymet, a vöröshagymát és a sóskát is ebben az időszakban érdemes elvetni – tudjuk meg a Csalán egyesülettől. Április elején vethető még valamennyi zöldségféle, melyet márciusi vetésre ajánlanak. A hónap derekáig nyugodtan elvethető még a borsó, a hagyma és a gyökérzöldségfélék is.

Fontos azonban, hogy odafigyeljünk rá, milyen védőszerekkel, anyagokkal érintkezik a vetőmag. Lehetőleg mellőzzük a csávázást, mert a csávázószerekkel sok olyan vegyi anyag is kerülhet a talajba, amely nem tesz jót sem a mi, sem a talajlakók egészségének. A csávázás helyett inkább áztassuk be a magokat 20 percre hideg kamillateába, amely fertőtleníti a vetőmagot és javítja a kelési arányt.

Hasznos lehet továbbá egy vetőcső, mely egy körülbelül 1 méter hosszú cső, tetején egy tölcsérrel. Ennek segítségével hajladozás nélkül lehet a magokat adagolni, az ágyásba vetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!