Kert

2017.06.26. 15:50

Hasznosítsunk minden gyümölcsöt a kertünkből

GYULAKESZI - Nagyné Horváth Katalin kistermelő szörpjeit, lekvárjait, zöldségkrémjeit már sokan ismerik. Kata az érdeklődőknek rengeteg hasznos tanácsot ad, az éppen aktuálisak közül adunk most közre egy csokorra valót.

Tóth B. Zsuzsa

Horváth Katalin a kertben most érő gyümölcsökből semmit nem hagy kárba veszni. A málnából lekvárt, ivólevet készít. Zöldfűszereket is használ az ízesítéshez, mentát főz lekvárba, de jó ízt ad neki a levendula is. Sőt, a kettő együtt ugyancsak remek páros. A levendula a kellemes nyári illatot adja vissza, Kata frissen főzi azt a lekvárba, ahhoz teljes virágzásában szedi le a levendulát. Ivólének is nagyon jók a gyümölcsök, a sárgabarack, az eper, idén akár cukor nélkül is a rengeteg napsütés miatt.

Nagyné Horváth Katalin szerint itt az ideje a málna hasznosításának

A leszűrt levet felforralja, úgy teszi tiszta üvegekbe. Szilvalé is készülhet így szegfűszeggel, fahéjjal felfőzve. Amikor majd előveszi, almakockákat dobál bele, úgy készíti a gyümölcslevest. Az almás, mentás málnalekvárhoz tehetünk a szárított menta mellett narancshéjat, mazsolát, fahé- jat, csillagánizst, szegfűszeget. Ha zöldfűszereket is teszünk bele, a frisset a főzés elején adjuk hozzá, a szárítottat a végén. A csili az édes lekvároknak pikáns ízt ad.

Kata vaníliás cukor helyett őrölt Bourbon-vaníliát, vagy vaníliarúd kikapart belsejét használja még ízesítésre, egész más az íze. A rudat belefőzhetjük a lekvárba, és a végén kivesszük. Magvakat is darálhatunk a lekvárba. Kata szilvásgombóc-lekvárt és zserbólekvárt is készít. Előbbibe a szilvalekvárhoz a fahéj és a vanília mellett pirított darált dió kerül, a lekvárnak olyan így az íze, mint a szilvás gombóc töltelékének. A dió a gombóc morzsásságára emlékeztet, de mandulával is készülhet. A zserbólekvárnál a sárgabaracklekvárba pirított dió kerül, összefőzi, és kis csokit tesz még bele.

A málnalekvárnak jó ízt ad a bazsalikom

Az íze olyan, mintha tészta nélküli zserbót ennénk. Néhány hónap pihenés után érnek össze az ízek, addig ne bontsuk ki ezeket a lekvárokat. A cukorbetegnek készülő lekvárt ne édesítsük, főzzük fel magában a gyümölcsöt. Ha a lekvár pihen, még erősebb lesz az íze, koncentrálódik benne a gyümölcscukor. Nem igaz, hogy cukorral áll csak el a lekvár. Kata szerint a magasabb savtartalmú gyümölcsök elállnak, ha megfelelő kémhatást alakítunk ki. Így a mikroorganizmusok szaporodását megakadályozzuk, nem romlik meg, felesleges tehát pluszanyagot bevinni.

A lekvárba tehetünk almát és fűszereket is

Zöldfűszeres, cukormentes befőttet készíthetünk például almából, birsből és körtéből. Cukormentes levet főzzünk, egyszerűen felforralva csak a vizet, Fokhagymát, zöldfűszereket tegyünk bele, abban tegyük el a befőttet. Télen akár sült tarja vagy kacsa, Márton-napi liba mellé hidegen fogyasztható, lecsöpögtetve a levét. Ha abban a serpenyőben grillezzük meg, amelyikben előtte kisütöttük a húst, kívül ropogós lesz, belül zöldfűszeres ízű a puha alma, körte.

A zöldfűszer itt rozmaring, kakukkfű, fokhagyma lehet elsősorban, de használhatunk lila vagy vöröshagymát. Előbbivel óvatosan bánjunk, mert elszínesítheti az ételt. Csilipaprikát tehetünk bele egészben, látványra is remek lesz egy szép üvegben, a rozmaring- és kakukkfűágak mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!