2015.02.08. 12:00
Biotrágyát a kertnek!
Badacsonylábdihegy - Pázsit, veteményes, gyümölcsös, szőlészet kiváló terméshozam-javítói a növényi eredetű, hosszú hatástartamú szerves trágyázószerek.
Mezőssy Zoltán kereskedő szerint érdemes olyan fermentációs folyamat által erjesztett növényi részekből kialakított biomasszát használnunk a kertben, szőlőben, amely a talajéletre kiváló hatással van.
Az ilyen trágyázószer használatakor nem áll fenn talajvíz-károsító hatás. Nehézfémektől mentes, ökológiailag teljes biztonságot ad. Javítja a talaj humuszellátását és optimális biológiai feltételeket alakít ki. Ezáltal a talaj-élet erősödik, javul a talaj vízmegtartó képessége, a tápanyagok nem mosódnak ki a földből. Jó minőségű termést biztosít és minden területen felhasználható a szántóföldi növénytermesztéstől a zöld területek trágyázásáig bezárólag.
A biotrágya egy fermentációs folyamat (gombák, baktériumok) által erjesztett növényi részekből kialakult biomassza
Fotó: Szám Dorottya
Túladagolás esetén a növény nem károsodik, hanem az igényeinek megfelelően használja fel. A jó termésminőséget kísérletek igazolják például a zöldségkertészetnél, paradicsomnál, spárgánál, bogyós gyümölcsöknél és almánál. A paradicsom pedig a phytophthora infenstans gombabetegség ellen ellenállóbb lesz, a szőlőben jelentősen csökkenti a peronoszpórás fertőzéseket.
A biotrágya olyan erjesztett növényi részekből kialakult biomassza, amely az integrált termelés egyik legeredményesebb trágyázószere.
Hosszú hatástartalmú trágyázószerek használata mellett magasabb lesz a humusz- érték, jobb lesz a gyökeresedés, a növény életképesebbé válik. Tartósan hat a vegetáció alatt. Továbbá túladagolás esetén a növény nem károsodik - tudtuk meg Mezőssy Zoltán kereskedőtől.