megállítaná az elvándorlást

2018.01.26. 09:00

Élhetőbb települést szeretne Kapolcs új polgármestere

Az időközi önkormányzati-képviselő választáson új polgármesterre voksolt a helyi lakosok többsége. Márvány Péter személyében hosszú idő után fiatal vezetőt kapott a falu.

Tóth B. Zsuzsa

Kapolcs nem hétköznapi település, elsősorban a fesztivál miatt speciális a helyzete.

- Emiatt pluszmunka is van, ugyanakkor a község neve előnyt jelenthet a pályázatoknál – szögezi le Márvány Péter, aki korábban a helyi civil szervezetekben tevékenykedett.

Ő alapította az Ifjúsági klubot és a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) születésénél ugyancsak jelen volt.

Feleségével nyolcéves londoni munkavállalást követően három éve költöztek haza, Kapolcsra, azóta kisfiuk született. A mai polgármester a korábbi években aktívan látogatta a képviselő-testületi üléseket, egy korábbi ciklusban pedig az édesanya, Márvány Gyuláné volt Kapolcs polgármestere.

Márvány Péter újonnan megválasztott polgármester szeretné, ha a faluhoz kötődők és a helyi lakosok érdekei nagyobb összhangba kerülnének a jövőben Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Ahogy a külföldi munkavállaláshoz, úgy a visszatéréshez is kell vállalkozó kedv. Egy idő után úgy érzi az ember, hogy az ottani élet lemondással jár, ahogy reálisan az itthoni élet szintén. Csakhogy itt kap olyat, amit ott akkor sem, ha akármennyit is keres. Ilyen a családi kötelék, a barátok közelsége – magyarázza a polgármester, aki vallja, hogy édesanyja ma már az ő munkájában is tud segíteni. Márvány Péter egyébként szociális munkás, a választásig egy idősgondozó hálózat tapolcai irodáját vezette. Most főállású polgármester, de a környéken nem ő az egyetlen, aki ilyen fiatalon irányít egy települést. A szomszédok, Vigántpetend és Monostorapáti első embere is hasonló korú.

- Ismerjük egymást régóta, helyiek vagyunk mindhárman. A kistelepülések mindig igyekeztek jól együttműködni, vannak közös dolgaink, mint például a turisztikai és a közlekedésfejlesztési pályázat. Utóbbi keretében év végére elkészül a faluközponttól az orvosi rendelőig a járda. Terveink szerint folytatódik majd később a másik irányba. Az átutazók forgalmát még idén igyekszünk lassítani a felfestésekkel, sebességmérőkkel. Autóbuszvárók épülnek, a település központjában zebrát festünk fel. Az orvosi rendelő bővítése után oda- költözik a védőnői szolgálat, hamarosan kezdődik a kivitelezés. Völgyben élünk, ügyelnünk kell a régi vízelvezető árkok tisztán tartására, a csapadékvíz-elvezetést az útépítéseknél figyelembe kell venni az özönvízszerű esőzések miatt. Ami a távlati terveket illeti, hasznosítanánk a kihasználatlanul álló önkormányzati épületeket közösségi célra, illetve szálláshelyek kialakításával. Már az előző képviselő-testületnek is voltak konkrét elképzelései arról, mit mire használhatnánk. A bevételt az iparűzési adó és a Művészetek völgye fesztivál biztosítja. Jók a költségvetési számaink, részben mert sajnos nincsenek intézményeink – mondja Márvány Péter, aki szeretné, ha a településhez kötődők és a helyi lakosok érdekei nagyobb összhangba kerülnének, és a fiatalok élhetőbb településnek éreznék Kapolcsot. A lakosság igényei között első helyen szerepel az, hogy kisebb legyen az elvándorlás, hosszú távon pedig a munkahelyteremtés a legfontosabb. Utóbbi terén a vendéglátásra lehet alapozni.

- De az önérdek-érvényesítés jegyében több OKJ-s képzésünk is lesz, megcélozva a kompetenciafejlesztést, a kismamák munkába való visszatérésének lehetőségét. Nagyjából 330-an laknak a településen, csökken a lélekszám annak ellenére, hogy költöznek be fiatalok. Vannak eladó önkormányzati telkek, eladó házak, keresik ezeket. Azonban sok helyi fiatal számára a falusi élet nem vonzó. Pedig aktívak a civil szervezeteink, a nemrégiben alakult baba-mama klub, a polgárőrség, az angol klub, a nyugdíjasklub, a Vöröskereszt, a karitász. Van itt ifjúsági egyesület, kulturális és természetvédelmi egylet, turisztikai egyesület, és ide van bejelentve a Művészetek Völgye Nonprofit Kft. A dalárda aktivitása is bizonyítja, hogy erős vágy él a lakosságban a hagyományok ápolása, őrzése tekintetében. Nagyon jó az együttműködés a helyi roma kisebbségi önkormányzattal. Ugyan magas az idős lakosság aránya, de jól működik a házi gondozás, a falugondnoki szolgálat – sorolja a polgármester.

Hozzáteszi, hogy a más területeken már érdemeket szerzett nyugdíjas betelepülők jelentős szellemi tőkét képviselnek, erre ugyancsak támaszkodhat a jövőben Kapolcs.

- Mindannyiukban nagy a segítő és a kezdeményező kedv. Tanácsokkal, ötletekkel látnak el bennünket, de szeretnénk jobban építeni rájuk. Segíteni tudnának például a most újra aktív Kapolcs jövőjéért alapítvány munkájában és a pályázatok terén, hogy együtt könnyebben jussunk előre – mondja Márvány Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!