Iszkáz

2015.07.20. 15:03

Pegazus pajta épül a költő szülőházánál

Iszkáz - Nagy László költő születése 90. évfordulójára emlékeztek az irodalomkedvelők az emlékházban tartott rendezvényen a minap. A megjelent irodalomkedvelőket Nagy András, a költő fia köszöntötte.

Tisler Anna

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke Nagy László munkássága méltatásakor elmondta, nehéz történelmi korban kellett betöltenie a hivatását. A költő érzékenyebb a társadalmi problémákra, ez az érzékenység olyan teher, amely akár össze is roppanthatja a viselőjét. Nagy László már 37 esztendeje nincs közöttünk, verseinek a mondanivalója viszont ma is időszerű és az is marad. Szentmártoni János hozzátette, az idei évben számos rendezvénnyel emlékeznek a költőre.

Iszkáz nevében Cseh József polgármester, a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány nevében Nagy Zsuzsanna koszorúzott (Fotó Györkös József)

A rendezvényen részt vett Ágh István, Nagy László öccse, aki saját versei közül olvasott fel hármat.

A megemlékezésen elhangzott, hogy az emlékház, Nagy László szülőháza udvarán az egykori pajta helyén épül közösségi összefogással a Pegazus pajta, amelyben 70 személyes nagyterem és a programok lebonyolításához szükséges kiszolgáló helyiségek lesznek. A pajtát Iszkáz község önkormányzata és a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány építteti. Az építész hallgatók tábort szerveznek, amelynek idején közösségi munka keretében építik azt. Az idén szeptember első hetében táboroznak Iszkázon. Most még nem a pajtát építik, az idén egy tűzrakó hely készül el az udvaron.

A megemlékezésen Liszi Melinda, a békéscsabai színház művésze verset mondott, a népi hangszereket Szokolay Dongó Balázs szólaltatta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!