2015.11.04. 11:00
A nulláról építkezett
Pápa – Szó szerint a nulláról – mindössze Bottropban szerzett tapasztalataira hagyatkozva – építette fel cukrász vállalkozását Garabics Richárd, aki az indulás óta folyamatosan bővíti tevékenységét.
Céltudatos kisgyermek volt a pápai Garabics Richárd, aki már egészen fiatalon cukrásznak készült. Veszprémben szerzett szakképesítést, majd a megyeszékhely testvérvárosi kapcsolatának köszönhetően Bottropban kezdett dolgozni. Hazaérkezését követően 1998-ban Pápán fogott egyéni vállalkozásba. A bérelt ingatlanban teljesen egyedül kezdte. Édesanyja volt a segédje, mellette az édesapjára és a bátyjára támaszkodhatott, ha segítség kellett.
Ügyességét mutatja, hogy az üzlet hamar beindult. 2000-ben már a saját cukrászüzemében dolgozott. Egy évvel később megnyitotta saját cukrászdáját, majd 2007-ben, illetve 2012-ben tovább bővült a kör. Időközben multinacionális láncokban is sikerült megjelennie termékeivel.
Gódor Éva formatortát készít
Fotó: Tremmer Tamás
Kis cukrászüzemét hiába fejlesztette folyamatosan, a forgalom növekedésével szép lassan kinőtte. Igen komoly beruházásra szánta rá magát: pályázati támogatással a régi mellett újat építtetett. A januárban elkészült kétszintes épület megfelel a XXI. századi elvárásainak. Az üzem a felső szinten kapott helyet, ahol korszerű munkakörülményeket tudnak biztosítani. Gyorsabb, hatékonyabb, energiatakarékosabb lett a munkavégzés. Minden gépesített munkafolyamatot külön helyiségben tudnak végezni. Olyan kemencét vásárolt, amelybe a korábbi eggyel szemben már 18 lemez („tepsi”) fér be. A gépeket az egyedi hűtés helyett már központi hűtővel üzemeltetik. Az alsó részen cukrászdát alakítottak ki, terasszal. A régi üzemet pedig lebontották, helyén parkolók vannak.
Az új üzem lehetőséget teremtett arra, hogy megkezdjék a bombonok, táblás csokoládék gyártását, aminek az előkészületeit már elkezdték, mondta Garabics Richárd.
Szerinte nemcsak a technika, technológia, hanem a termékek terén is haladni kell a korral. Az egészséges életmódot célként ők is a zászlajukra tűzték, ezért már kínálnak paleo-termékeket. Törekszenek a margarin leváltására, illetve egyre több friss gyümölcsöt használnak fel. A kollégáival kísérletezgetik ki az új ízeket, termékeket, amiket aztán családi, baráti körben kóstoltatnak. Járják az országot, lesik el az ötleteket, amiket továbbfejlesztenek.