Hírek

2016.10.07. 14:36

Vigyázat, átverés! – Sok pénzt veszíthetünk

Pápa - Szolgáltató munkatársának adta ki magát a tolvaj, aki díjfizetési hátralékra hivatkozva több százezer forintot akart kicsalni egy idős hölgytől. A szépkorú lánya szerencsére éppen időben értesítette a rendőrséget, így elkapták a csalót.

Polgár Bettina

Ezt az esetet, mely a közelmúltban történt a pápai járásban, Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója osztotta meg figyelemfelhívó szándékkal a Távközlési Nyugdíjasklub legutóbbi összejövetele alkalmával. Az eseménynek a Huszár Közösségi Ház adott otthont.

Kocsis Károly, a közel 15 éves múltra visszatekintő, jelenleg 41 taggal bíró Távközlési Nyugdíjasklub alapítója és vezetője a veol.hu-nak nyilatkozva kifejtette, az ilyen jellegű tájékoztató előadások nagy fontossággal bírnak az idősebb korosztály számára. – Ez a klub nagyon sokat jelent nekem, mindig feldobja a lelkem, ha találkozhatok ezekkel az emberekkel – fogalmazott Kocsis Károly.

Kocsis Károly, a Távközlési Nyugdíjasklub alapítója és vezetője Fotó: Vallner Bettina

– A Pápai Rendőrkapitányság újként csatlakozott a Házhoz megyünk elnevezésű országos rendőrségi kezdeményezéshez, melynek keretein belül igyekszünk tájékoztatni az időseket is a program nyújtotta lehetőségekről. Erre nagyon jó lehetőség, amikor ellátogatunk egy-egy nyugdíjasklub összejövetelére – mutatott rá a kiemelt megelőzési főelőadó.

Mint mondta, a Távközlési Nyugdíjasklub találkozói alkalmával már számos prevenciós célt szolgáló témáról beszéltek, a Házhoz megyünk elnevezésű program pedig lehetőséget nyújt arra, hogy a lakásbetörésekről, a besurranásos lopásokról, illetve az időseket érintő trükkös lopásokról ismételten tájékoztassák az érdeklődőket.

– Mindemellett nemcsak a pápai járásban előforduló bűnesetekről ejtettünk szót, hanem arról is: ezeket hogyan lehet megelőzni. Szerencsére a helyi kapitányság illetékességi területén kedvező tendencia figyelhető meg, hiszen évről évre csökken a lopások, és ezen belül a betöréses lopások száma is. Az ördög azonban soha nem alszik! Bárki lehet betörés áldozata, ezért nagy hangsúlyt helyezünk a megelőzési módszerek ismertetésére – hangsúlyozta Császárné Elek Veronika.

Hozzátette, a nyugdíjasklub tagjai a találkozó alkalmával olyan tájékoztató kiadványt is kaptak, mely kimondottan a lakásbetörések megelőzését szolgáló tanácsokkal foglalkozik, valamint a résztvevők az áldozattá válás esetén elérhető segítő lehetőségekről is informálódhattak. Mindkét brosúra hasznosnak bizonyult, mivel a klubtagok között volt olyan személy, aki már trükkös lopás áldozatává vált.

– A szépkorúakkal beszéltünk még az elkövetkező időszakot érintő népesség-összeírásról is, ami a trükkös tolvajoknak egy újabb jó módszert kínálhat arra, hogy bejussanak a háztartásokba, főként az idősekhez. Jellemző ugyanis, hogy a trükkös tolvajok általában valamilyen szolgáltató munkatársának adják ki magukat: például villanyóra- vagy gázóra-leolvasónak. Gyanút kelthet, hogy nem a kapuban vagy ablakon keresztül szeretnének beszélgetni, hanem mindenképpen be akarnak jutni a lakásba és valamilyen módon szóba hozzák a pénzt – figyelmeztet Császárné Elek Veronika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!